Bygg din framtid

Skanskas lärlingsprogram för kvinnor

Är du nyfiken på byggbranschen och intresserad av att arbeta som yrkesarbetare så har du kommit rätt.

Vill du ha ett aktivt och kreativt arbete samtidigt som du får en betald yrkesutbildning inom byggbranschen?

Nu har du som är nyfiken på att utveckla din potential, och modig nog att byta yrkesbana, chans att bygga din nya framtid tillsammans med oss.

Du får rätt förutsättningar och alla verktyg för att lyckas i din nya roll med en genomarbetad introduktion. Under nära handledning av en erfaren kollega växer du sedan in i din nya yrkesroll. Du får betald yrkesutbildning och lön från dag ett.

En aktiv vardag

För yrkesarbetare varierar arbetsuppgifterna och ingen dag är en annan lik. Du får vara aktiv och ofta arbeta med praktisk problemlösning. Du arbetar självständigt men alltid som en del av ett team. Vi strävar efter att du ska få prova på så mycket som möjligt under din lärlingsperiod. 

Tänk nytt

Tillsammans med dig vill vi tänka nytt och se saker ur nya perspektiv. Därför vill vi inspirera fler kvinnor att söka sig till Skanska. Vi vill ge dig utan erfarenhet från branschen en möjlighet att utvecklas i ett praktiskt yrke hos oss. För vi vet att vi behöver det, att branschen blir bättre av det och att vi på så vis kan bygga ett bättre samhälle.
Bygg din framtid tillsammans med oss.

Det här får du:

  • Betald yrkesutbildning
  • Lön från dag ett
  • Yrkesbevis efter drygt tre år

Yrkesinriktningar

Du kan välja mellan två olika inriktningar. Vilken passar dig?

Väg- och anläggningsarbetare

Som anläggningsarbetare jobbar du utomhus med arbetsuppgifter som varierar mellan schakt- och fyllningsarbeten, grundläggningsarbeten, rörläggning (el, tele, VA), gatu- och vägbyggnad samt plattläggning eller anläggning av grönytor.

Vi tar in lärlingar i Helsingborg.

Snickare

Som snickare jobbar du periodvis mycket utomhus, exempelvis med att bygga träformar för betonggjutning, montera stomme, fönster och tak. I senare skeden av byggnationen flyttar arbetsuppgifterna inomhus och kan variera från att sätta gipsväggar och lister till att montera ett färdigt kök.

Vi tar in lärlingar i GöteborgMalmö/Lund och Helsingborg.

Svar på våra vanligaste frågor

När pågår ansökningsperioden?

När pågår ansökningsperioden?

Svar: Ansökan är öppen i 15 september – 15 oktober 2020.

Får jag skicka in mer än en ansökan?

Får jag skicka in mer än en ansökan?

Svar: Nej, vi kan tyvärr bara ta emot en ansökan per kandidat.

Måste man ha erfarenhet från byggbranschen för att ansöka?

Måste man ha erfarenhet från byggbranschen för att ansöka?

Svar: Nej, vi ställer inga som helst krav på tidigare erfarenhet från vår bransch. Tvärtom så riktar sig programmet till dig som helt vill byta yrkesbana.

Varför tar ni inte in lärlingar i hela landet?

Varför tar ni inte in lärlingar i hela landet?

Svar: Vårt rekryteringsbehov varierar stort över landet och också över tid. Just nu ser vi att vi har möjlighet att ta in lärlingar i Göteborg, Helsingborg och Malmö/Lund och nästa år lär det sannolikt se annorlunda ut. Om ingen av årets placeringsorter passar dig kan du anmäla ditt intresse till kommande omgångar.

 

Finns det någon övre åldersgräns?

Finns det någon övre åldersgräns?

Svar: Nej, alla som identifierar sig som kvinna och som är minst 18 år är välkomna att ansöka.

När får man veta om man blivit antagen?

När får man veta om man blivit antagen?

Svar: Du får svar senast innan julledigheten. Vi hör naturligtvis av oss till dig oavsett om du erbjuds en lärlingsplats eller ej.

När startar programmet?

När startar programmet?

Svar: Programmet startar med introduktionsdagar i Göteborg eller Malmö den 15 mars 2021. Introduktionsdagarna sträcker sig över två veckor (10 arbetsdagar) och under denna tid varvas teori med praktiska övningar. När introduktionsdagarna är över påbörjar du din lärlingsperiod på den placeringsort du sökt dig till. Skanska står för logi- och resekostnader i samband med introduktionsveckorna.

Hur lång är lärlingsutbildningen?

Hur lång är lärlingsutbildningen?

Svar: Ungefär 3,5 år. Utbildningen består av två delar; du ska först genomgå en grundutbildning som sträcker sig över ca 6 månader och består av både teoretiska och praktiska inslag. Därefter börjar kvalificeringstiden som sträcker sig över 36 månader. När du kommit upp i 36 arbetade månader får du ditt yrkesbevis. Du fortsätter din anställning hos oss även efter att du är klar med lärlingsprogrammet.

Vad går jag in i för anställning?

Vad går jag in i för anställning?

Svar: Som företagslärling går du in i en tillsvidareanställning där du är provanställd i 12 månader eller tills att din grundutbildning slutförs (vanligtvis efter ca. 6 månader).

Var kommer jag bli placerad under min lärlingstid?

Var kommer jag bli placerad under min lärlingstid?

Svar: Du kommer bli placerad på ett bygg- eller anläggningsprojekt någonstans inom det geografiska distrikt du sökt dig till. Projektets storlek avgör hur länge du stannar på projektet innan du går vidare till nästa.

Ansökan

Ansökan har nu stängt men om du anmäler ditt intresse för kommande omgångar så hör vi av oss när ansökan öppnar igen, troligtvis i september 2021.

Anmäl intresse till kommande omgångar

Välj ett företag som bygger för en hållbar framtid

För oss på Skanska är det enkelt. Vårt löfte är att bygga ett bättre samhälle. Ett samhälle som är miljömässigt och socialt hållbart.

Det vi utvecklar, bygger och tillverkar ska bära samhället in i framtiden. Därför behöver vi ta oss an framtidens utmaningar idag. Tillsammans med våra medarbetare, kunder och leverantörer och vill vi leda vår bransch mot en hållbar utveckling.

Vi har branschens mest ambitiösa klimatmålsättning eftersom den innefattar hela vår värdekedja, från tillverkning av byggmaterial till kundernas användning av byggnadsverket. Vi ska ha en klimatneutral värdekedja senast 2045. För att vi vill det, världen behöver det och kunderna efterfrågar det. Det är bland annat så vi bygger ett bättre samhälle.

Läs mer om Skanskas hållbarhetsarbete

 

Läs mer

Hör gärna av dig så berättar vi mer

Läs mer om lärlingsprogrammet

Så lockar byggbranschen fler kvinnor

I fackförbundet Byggnads är endast två procent kvinnor. För att få in fler kvinnor i branschen startade Skanska ett lärlingsprogram där deltagarna erbjuds lön och anställning från dag ett. Nu blir det en nationell satsning.
> Läs artikeln i SvD om Skanskas lärlingsprogram