Vårt uppdrag
På uppdrag av Östersunds kommuns tekniska förvaltning har Skanska byggt ett äldreboende i Torvalla. Projektet var en generalentreprenad. De två spegelvända byggnaderna är byggda i ett plan, varje hus är cirka 5 000 kvadratmeter stort. Totalt har vi byggt 64 lägenheter, gemensamhetsutrymmen, personalutrymmen, avdelningskök och spa. Vi har även stått för alla markarbeten och anläggning av innergårdar med stigar, planteringar och buskar.
Invändigt är lokalerna ljusa och rymliga. Lägenheterna har stora fönsterinsläpp och håller hög kvalitet med robusta material. I allrummet finns en öppen spis och i spa-avdelningen finns fotbad, bubbelbad, bastu och duschar.
Snörik vinter pressade tidsplanen
Hösten 2011 började vi bygga och våren 2013 stod båda husen klara för inflyttning. Den största utmaningen var att den platsgjutna betongstommen skulle uppföras under vinterhalvåret. Christina Dalborg, projektutvecklare, berättar:
– Den första vintern var otroligt snörik och vi fick lägga mycket tid på snöröjning. Men det fungerade. Med planering och lite tur med vädret på hösten kunde vi gjuta plattan till det andra huset lite tidigare än vi tänkt. På så sätt tjänade vi in tid och klarade den övergripande tidsplanen.
Tjocka ytterväggar minskar energibehoven
Ytterväggarna är 550 mm breda för att minska energibehoven. De består av betong och 350 mm isolering. Eftersom vi platsgöt alla väggar, innebar det mycket byggnadshantverk. Anledningen till att det inte blev prefab var att vi inte hade fått fram materialet i tid. Första huset skulle vara klart årsskiftet 2012/2013. Tidsplanen var tajt men det hela löstes med god produktionsplanering.
Taken har en komplicerad rundad konstruktion, takstolarna är branta och stora. På delen som sluttar inåt mot innergårdarna är det takduk, sedan är det bandtäckt plåt som går som en vinkel runt hela huset på framsidan. Det är ett hantverk att få ihop takkonstruktionerna.
Fokus på säkerhet och planering
Viktigast i projektet för ett lyckat resultat var att vi hade fokus på säkerhet och planering. Vi var tätt bemannade med fyra tjänstemän, dessutom fick vi god hjälp av en praktikant från Skanskagymnasiet och en praktikant från studentprogrammet Skanska P3. De var bra extraresurser. Praktikanten från P3 hjälpte oss ytterligare ett halvår vid sidan av sina studier.
– Vi hade många planeringsmöten, vilket var en framgångsfaktor i projektet. Avstämningarna med inköp var också täta. Planeringen är verkligen A och O. I det här projektet har vi följt skolboken för Skanskas sätt att arbeta med planering, inköp, kvalitetsstyrning och annat. Vi var ett bra gäng som hade väldigt roligt under byggtiden. Det var ett jätteroligt projekt och vi är stolta över att ha fått högsta betyg i den kundmätning som utfördes. Det säger Christina Dalborg.
Projektet i siffror
- 64 lägenheter
- 54 mindre lägenheter
- 8 större lägenheter för parboende
- Behandlad tomtarea cirka 14 600 kvm, inklusive byggnader
- Tillfälligt arbetsområde för dike på cirka 1 000 kvm
- Övriga markschakter på cirka 200 kvm
- Totalt arbetsområde 26 000 kvm