c

Lilla Bommen, Göteborg

  • Byggnadens röda och vita färger samt formen är inspirerade av Göteborgs anknytning till fartyg och sjöfart. Arkiktekt,  Ralph Erskine.
  • Lilla Bommen

Färgstark kontorsbyggnad blev Göteborgs landmärke

Lilla Bommen, Läppstiftet, Skanskaskrapan – kärt barn har många namn. 1989 invigdes den 86 meter höga byggnaden efter sju års projekttid. För Skanska var målsättningen att skapa en kontorsbyggnad med kvalitéer utöver det vanliga.

Arkitekten Ralph Erskine gav med sitt okonventionella och färgstarka uttryckssätt Göteborg ett nytt landmärke. Dessutom återskapades kontakten mellan staden och vattnet.

Lilla Bommen är i dag en inspirerande mötesplats med 22 våningsplan. Här arbetar cirka 1000 personer och varje dag besöks byggnaden av kunder, konferensgäster och allmänheten.

Byggnadens röda och vita färger samt formen inspirerades av Göteborgs anknytning till fartyg och sjöfart. Byggnadens speciella utformning och färgsättning väckte stor debatt men gör den helt unik och är än i dag ett kännetecken och symbol för Göteborg.

För Skanska innebar projektet en kursändring. Arkitektoniska och estetiska kvalitéer fick efter Lilla Bommen-projektet större utrymme i Skanskas egna projekt.

I Lilla Bommen finns en utkikskupol, restauranger, bank, servicebutik, konferensanläggningar och träningscenter. Ralph Erskine var noggrann med att huset skulle vara öppet och tillgängligt för alla göteborgare.

Själva byggprocessen var både inspirerande och svår. Tiden mellan ritande och produktion var knapp, och den annorlunda arkitekturen tvingade byggingenjörerna att tänka till ordentligt. Slutresultatet blev en färgstark och funktionell byggnad som 1991 tilldelades priset som årets kontorscenter i Europa på fastighetsmässan MIPIM.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading