c

Electrolux Group’s huvudkontor, Gångaren 13, Stockholm

  • Om- och tillbyggnaden av Gångaren 13 är startskottet för det nya kvarteret Greenhouse Sthlm.
  • Vid den nya huvudentrén kommer konstruktionen och de rejäla limträbalkarna synas genom den stora glasfasaden ut mot gatan.
  • Entrén är välkomnande och ljus.
  • För att värna om välmåendet får de boende tillgång till gröna innergårdar med utomhuskök, utomhusgym, boulebana och odlingslotter.
  • Vi bygger huvudsakligen i trä för att minimera koldioxidutsläppen.
  • Allt trä kommer från Sverige och är FSC-märkt.
  • I projektet arbetar vi mycket med avvikelsehanteringen och utbildning.

Huvudkontor med bostäder på taket

I Stadshagen på Kungsholmen i Stockholm ligger Electrolux Group’s huvudkontor. Electrolux Group äger fastigheten via fastighetsaktiebolaget Gångaren 13 och har haft sitt huvudkontor där sedan slutet av 90-talet. I över tio år har det funnits planer på att utveckla den 36 000 kvadratmeter stora fastigheten för att kunna möta framtidens krav.

8 000 kvadratmeter utbyggnad

Skanska fick uppdraget att bygga ut huvudkontoret med 8 000 kvadratmeter samt bygga 114 bostadsrättslägenheter ovanpå en del av kontorsbyggnaden, längs med Sankt Göransgatan. I projektet ingår även ett nytt torg, kafé, kommersiella lokaler, en restaurang samt en träningsanläggning med pool och gröna gårdar på taket.

2020 skrev vi på för fas 1 och 2021 tecknade vi byggkontrakt.

Byggs huvudsakligen i trä

Den nya kontorstillbyggnaden blir två respektive nio våningar och får en ny välkomnande huvudentré. De nya byggnaderna kommer huvudsakligen att byggas i trä för att minimera koldioxidutsläppen, men också för träets fina kvalitéer, att det är ett förnybart material och att det kommer att utgöra en kolsänka under många generationer framöver.

Kontorsdelarna utförs i KL- och limträ för att sedan länkas samman med den befintliga kontorsfastigheten som är byggd i stål och betong. Ovanpå den lägre delen av tillbyggnaden byggs ett flerbostadshus i sju våningar. Bostäderna utförs med stomme i KL-trä.

Allt trä kommer från Sverige och är FSC-märkt. För kontorstillbyggnaden handlar det om cirka 5 000 kubikmeter KL-trä och 600 kubikmeter limträ från Långshyttan i Dalarna.

Vid den nya huvudentrén kommer konstruktionen och de rejäla limträbalkarna synas genom den stora glasfasaden ut mot gatan och det som så småningom skall bli det nya Stadshagstorget, i korsningen Sankt Göransgatan/Kellgrensgatan.

En utmaning ur fuktsynpunkt

Att arbeta med en trästomme är alltid en utmaning ur fuktsynpunkt. Att det inte finns möjlighet att arbeta under tält gör det ännu mer utmanande. Det är därför av största vikt att arbeta löpande med fuktkontroll och Skanska har en fuktexpert som arbetar heltid i projektet.

För att minimera riskerna med att vatten tränger in i träet under montering har allt blottat trä och reglar försetts med Setra’s nyutvecklade produkt för att skydda träet mot fukt – wetguard,. Det är en självhäftande duk som appliceras på träet direkt i fabriken och skyddar mot att vatten tränger in.

Vi arbetar också mycket med avvikelsehanteringen och utbildning. Vad gör man till exempel om man tappar en hammare och bryter den självhäftande duken så vatten riskerar att kunna tränga in. Sådant och mycket mer måste alla på arbetsplatsen ha koll på.

Cerifieras enligt BREEAM, nivå Outstanding, och NollCO2

Träkonstruktionen är en del i arbetet med att minimera projektets koldioxidutsläpp. Ambitionen är att utbyggnaden ska certifieras enligt BREEAM, nivå Outstanding, samt NollCO2, som är ett ramverk för klimatneutralt byggande.
Bostäderna byggs med målet att de ska certifieras med Svanen och NollCO2.

Teglet återbrukas

I projektet arbetar vi också med återbruk. Det enda som rivits av den gamla fastigheten är den gamla entrén och en tegelfasad. Teglet återbrukas sedan i de nya fasaderna mot gatan.

Bostadshusen utrustas med sedumtak, solceller och solvärmepaneler. För att värna om välmåendet får de boende även tillgång till gröna innergårdar med utomhuskök, utomhusgym, boulebana och odlingslotter.

En del av Greenhouse Sthlm

Om- och tillbyggnaden av Gångaren 13 är startskottet för det nya kvarteret Greenhouse Sthlm som är en del av en större detaljplan för Stadshagen. När Greenhouse Sthlm är färdigutvecklat, enligt plan runt 2033, beräknas upp emot 3 000 personer bo och jobba där.

Vi påbörjade projektet med Gångaren 13 under 2022 och kontorstillbyggnaden förväntas stå färdig i januari 2025 och bostäderna under andra kvartalet samma år.

 

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading