c

Hall, nytt fängelse, Södertälje

  • Illustration av fängelset.

Ett projekt med hög säkerhet

Kriminalvårdsanstalten Hall, utanför Södertälje, är en av landets allra största slutna anstalter med säkerhetsklass 1. På uppdrag av Specialfastigheter har Skanska byggt ett nytt fängelse omfattande 11 500 kvadratmeter.

Det nya fängelset inrymmer celler, sysselsättningslokaler, personalutrymmen, sjukvårdsutrymmen och teknikutrymmen.

Förberedande arbeten påbörjades 2019

Innan arbetet med den nya anstalten kunde påbörjas, byggdes nya murar mot den befintliga anstalten. Detta för att avskärma projektet från den pågående verksamheten. Två gamla byggnader och en skorsten revs.

Det förberedande arbetet påbörjades 2019 och var färdigt till våren 2020. Vi påbörjade då arbetet med själva fängelset.

Stort säkerhetsfokus

Hela projektet hade ett stort säkerhetsfokus. Alla som arbetade i projektet måste först föranmälas med personnummer som sedan kollades mot brottsregistret. Det gällde även chaufförer som kom med transporter. Alla fordon som skulle in på projektet måste föranmälas med registreringsnummer.

Dessutom måste alla som skulle in på projektet passera genom en röntgen, och de loggades med både ID-06 och Kriminalvårdens egen läsare.

Handlingar hanterades varsamt

De medarbetare som behövde tillgång till handlingar om projektet måste skriva på sekretesshandlingar. Inga handlingar fick mejlas. Utskrivna handlingar fick inte lämna arbetsplatsen, utan låstes in efter arbetsdagens slut.

På hela projektet rådde strikt fotoförbud. Särskilt fototillstånd behövde sökas för varje fototillfälle.

Hårda restriktioner för mobiltelefoner

Mobiltelefoner var endast tillåtna för produktionsledning, lagbasar och skyddsombud. Dessa telefoner skulle anmälas med IME-nummer. För övriga medarbetare upprättades ett ”mobilhotell” utanför byggvakten där de kunde lämna in sina telefoner.

De medarbetare som hade behov av dator i sitt dagliga jobb, behövde föranmäla datorns serienummer.

Sekretessbelagda handlingar försvårade

Under pågående projekt var det en utmaning att samordna arbetet med sidoentreprenörerna. Ofta hade de sekretessbelagda handlingar, vilket gjorde det svårt för oss att få information om aktiviteter som påverkade den samordnade tidplanen.

Certifieras enligt Miljöbyggnad nivå Guld

Den nya byggnaden kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad nivå Guld. Kraven är höga för denna nivå; totalt bedöms sexton olika värden för energianvändning, innemiljö och material.

Nära dialog med kund och slutkund

Projektet pågick nära pågående verksamhet och vi hade en nära och öppen dialog med kunden Specialfastigheter och slutkunden Kriminalvården. Vi stämde hela tiden av alla delmoment och hade en extra god framförhållning och tydlighet.

I oktober 2022 stängd vi muren runt det nya fängelset och efter det fick Kriminalvården tillgång till området.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading