c

Bergskvadraten, Norrköping

  • Skanska Hyresbostäders kvarter Bergskvadraten i centrala Norrköping.
  • Skanska Hyresbostäders kvarter Bergskvadraten i centrala Norrköping.

Mix av boendeformer i centralt toppläge

Mitt i Norrköpings centrum, i det gamla industrilandskapet intill universitet och butiker, omvandlar Skanska den gamla industritomten Kvarntorget till ett levande bostadskvarter. Här kan människor i många olika livssituationer hitta ett passande hem i förstklassigt läge då husen innehåller en mix av hyreslägenheter, bostadsrätter och ett vårdboende.

”Idag slår vi första hammarslaget för ett bygge som verkligen kommer att bidra till förnyelsen och utvecklingen av Norrköping. Här fyller vi ett tomrum i staden med liv på ett ömsint sätt. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har jobbat med det här”, sa Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping till lokala tidningar vid byggstarten.

Mångfald och samordningsvinster

Skanska Hyresbostäder har utvecklat 101 hyresrätter i ett åttavåningshus och ett tvåvåningshus. Bostäderna är i blandade storlekar på 1-4 rum vilket i sig öppnar upp för många olika familjekonstellationer. Nyproduktionen av moderna och högkvalitativa hyresrätter ger Norrköpingsborna ett tillskott av flexibla boendelösningar genom livets olika faser för dem som vill hyra istället för att köpa.

I åttavåningshuset samsas hyresrätterna med vårdboendet Villa Kvarnen där 72 äldre flyttar in till trygghet och gemenskap. Under hyresrätterna och vårdboendet byggs ett parkeringshus i två plan. Skanska har lagt till två verksamhetslokaler i kvarteret som ger levande bottenvåningar och närservice för de boende. Den ena ligger vid en publik torgbildning som blir en mötespunkt där förbipasserande får skäl att stanna till.

Skanska ska dessutom bygga bostadsrätter i ett fristående punkthus och utveckla en Q-märkt fabriksbyggnad i området antingen för bostäder eller kommersiella syften.

När flera olika enheter inom Skanska samverkar koordinerar vi utvecklingen av infrastruktur, hyresbostäder, bostadsrätter och kommersiella fastigheter och kan leverera en optimal lösning. Att sammanföra all kompetens i ett och samma projekt är en styrka som ger vinster på många plan.

Flera facetter av hållbarhet

I Bergskvadraten görs plats för mötet och gemenskap bland de boende. Trots det centrala läget får kvarterets invånare en fristad i form av en stor innergård, avskärmad från trafiken med lekutrustning, parkbänkar och planteringar. Vårdboendet får en avskild del av tomten anpassad just för dem.

Husen är hållbarhetsmärkta med Miljöbyggnad Silver, en certifiering som omfattar cirka 15 hållbarhetsaspekter inom områdena energi, inneklimat och material. Den är utvecklad för att värna om miljön och människors hälsa samtidigt som energieffektiviteten ger lägre driftkostnader för fastigheten.

Dagsljus för hälsan

Ett område som fått särskilt fokus i Bergskvadraten är dagsljusanpassning. Att ljuset når in i bostäderna är viktigt för människors hälsa. Då fastigheten ligger i ett mycket centralt läge är det en utmaning att skapa utrymmet runt huset som krävs för tillräckligt ljusinsläpp.

Skanska har gjort det lilla extra för att maximera ljuset i alla bostäder: fönstren blir extra stora och placeringen är noggrant genomtänkt, undersidan av balkongerna målas vit för att reflektera in mer ljus än vanligt och ljusare parkettgolv än standard får samma funktion.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading