c

Här är sommarens mest riskfyllda hemmafix

Pressmeddelande 2013-06-27 10:00 CET

Gräsklippning toppar listan över de mest riskfyllda hemmaförbättringarna som svenskarna planerar att utföra i sommar. Närmare var tredje svensk anser att gräsklippning är det som är mest förknippat med risk. På andra plats hamnar målning av fasad eller fönster följt av att trimma buskar och fälla träd. Det visar en färsk undersökning som Skanska låtit TNS Sifo genomföra.

Semestertiderna är här och under ledigheten passar många på att göra förbättringar i hemmet och i trädgården. En del av de underhåll som utförs under sommaren är förknippade med en viss risk och en ny undersökning som Skanska har genomfört visar att gräsklippning hamnar i topp bland de riskfyllda aktiviteterna. Nästan var tredje svensk (28 procent) svarar att detta är den hemmaförbättring som innebär störst risk.

– Gräsklippningen kan kännas extra riskfylld under sommarmånaderna eftersom man ofta är barbent och använder öppna skor. Även om det ovanligt att man skadar sig i samband med gräsklippning med dagens moderna maskiner är det bra att alltid tänka på att ha stängda, rejäla skor på sig för att minimera risken för olycka. Det kan även vara en god idé att lämna solglasögonen på för att skydda ögonen mot sprättande gräs och grus, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska.

Många tycker också att det är riskfyllt att måla om fasaden eller fönster. Nästan var fjärde person (24 procent) tycker att detta är den hemmaförbättring som är mest riskfylld.
– Anledningen till att dessa aktiviteter hamnar högt på listan kan vara att de ofta sker från höjd vilket innebär en ökad risk för fallolyckor, som tyvärr ger de allvarligaste skadorna och är de mest vanligaste olyckorna vid byggverksamhet, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska.

På tredje plats hamnar att klippa eller såga buskar (18 procent) följt av att fälla träd (16 procent).

– Skulle vi alla bli mer riskmedvetna och prioritera säkerhet skulle många skador och olyckor gå att undvika. Säkerhet handlar mycket om attityder vilka vi ofta tar med oss i olika situationer oavsett om det är i hemmet, på arbetet eller i andra miljöer, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska.

Längre ner på listan över de hemmafix som svenskarna anser vara mest riskfyllda hamnar att plantera träd och växter, snickra mindre snickerier, bygga altan och lägga om taket på huset.

Topplista: De mest riskfyllda hemmafixen i sommar enligt svenskarna
1. Klippa gräset (28 %)
2. Måla om fasaden eller fönster (24 %)
3. Såga/klippa ned buskar (18 %)
4. Fälla träd (16 %)
5. Plantera träd/växter (12 %)