c

Sju av tio har misslyckats med hemmafixet

Pressmeddelande 2014-05-14 08:30 CET

Många har gott självförtroende när det kommer till renovering – sex av tio anser sig vara händiga, enligt Skanskas nya undersökning. Samtidigt har fyra av tio skadat sig i samband med hemmafix och hela sju av tio har misslyckats med resultatet. Nu ger Säkra Snickaren sina bästa tips till ett lyckat hemmafix – utan missöden på vägen.

Rikard Andersson

Skanskas nya Säkerhetsbarometer visar att sex av tio tycker att de är händiga. Mest självsäkra är männen, av dem anser sig 68 procent vara en fena med både borr och såg. Kvinnorna är något försiktigare än männen i att värdera sin skicklighet, 52 procent svarar att de är händiga.

Sett till regionala skillnader finns större delen av de duktiga hemmafixarna i Norra Sverige där 70 procent är välbekanta med verktygslådan. Boende i Stockholmsområdet har sämst tilltro till sin hemmafixartalang, där uppger endast 52 procent att de är händiga.

Men vanligt hemmafix kan få allvarliga konsekvenser om man inte har koll på säkerheten. Trots att så många anser sig vara händiga uppger 40 procent att de har skadat sig vid renoveringar. Närmare sju av tio, 68 procent, har också någon gång misslyckats med hemmafixet.

För att öka chanserna till ett lyckat slutresultat med renoveringen och samtidigt minska risken för skador, är ordning och reda av yttersta vikt enligt huvudskyddsombud Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson. Han har märkt att många inte tänker igenom renoveringen ordentligt innan de börjar, något som kan sluta i onödigt extra jobb eller i värsta fall ett besök på akuten.

– Ett dåligt planerat hemmafix är en fara för alla i hemmet. Dessutom måste man hålla ordning, ett vanligt fel är exempelvis att inte städa undan förrän renoveringen är klar. Det första avsnittet av Säkra Snickaren heter ”Den farliga röran” av en anledning. I filmen visar jag hur man renoverar både säkert och effektivt genom att tillämpa några av de enkla säkerhetsrutiner vi arbetar med på Skanska, säger Rikard Andersson, skyddsombud på Skanska.

Ordning och reda – Säkra Snickarens bästa tips:
• Planera bygget – långt innan du spikar första spiken, tänk över vilka material och verktyg du vill använda, samt potentiella risker
• Koppla bort strömmen – använd gärna ett grenuttag till samtliga verktyg så kan du stänga av alla maskiner samtidigt när du inte renoverar
• Organisera dina verktyg – häng upp dem på väggen eller tillverka en egen skruvmejselhållare genom att borra hål i en planka
• Dammsug och städa vid varje renoveringspass – inte först när renoveringen är slutförd

”Den farliga röran” är det första avsnittet i en serie av instruktionsfilmer där Rikard Andersson visar hur man renoverar på ett säkert sätt. Du hittar Säkra Snickaren på Skanskas webb: www.skanska.se/sakrasnickaren

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via TNS Sifo med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 001 respondenter. Undersökningen är genomförd i maj 2014.

Om Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson:
Ålder: 50 år
Familj: Sambo och fyra barn
Sysselsättning: Huvudskyddsombud på Skanskas projekt Nya Karolinska Solna
Bakgrund: Rikard har arbetat i byggbranschen sedan 1980 och är i grunden betongarbetare. Han har arbetat 13 år på Skanska och brinner för att få fler att förstå vikten av säkerhet, både på arbetsplatsen och vid renoveringar i hemmamiljö.