c

Sociala ytor viktigast för bostadsköpare

Pressmeddelande 2014-10-31 09:00 CET

Bostadsköpare prioriterar de sociala ytorna och allra viktigast är vardagsrummet. Det visar en undersökning om bostadsköpares prioriteringar som Skanska genomfört.

Öppna ytor som bjuder in till umgänge är det som bostadsköparna efterfrågar allra mest, och i jakten på den perfekta bostaden är det planlösningen mellan kök och vardagsrum som är viktigast. Det utgör över 41 procent av köpbeslutet uppger de svarande i Skanskas undersökning. Allra populärast är en halvöppen planlösning, vilket två av tre svarande anger att de föredrar.

Fördelningen av ytan mellan kök och vardagsrum hamnar på andra plats när bostadsköparna rankar faktorer som vägs i köpbeslutet. Det man föredrar är ett stort vardagsrum. Vardagsrummet är också den plats i hemmet som majoriteten, 58 procent, anger att de trivs bäst i. 

– Historiskt sett har öppna sociala ytor dominerat. Det traditionella bondköket fungerade både som kök och samlingsplats. I början av 1900-talet försvann det till förmån för ett mindre arbetskök. Det visade sig dock att man ändå fortsatte att umgås i de små köken, och bevarade "vardagsrummet" som finrum. Den nutida återföreningen av kök och umgängesrum har alltså en lång tradition, säger Johan Mårtelius, professor i arkitekturhistoria vid KTH.

Preferenserna i övrigt skiljer sig åt beroende på hur bostadsköparens livssituation ser ut. Det lilla hushållet som letar efter en tvåa föredrar bland annat en helöppen planlösning mellan kök och vardagrum medan familjer föredrar en halvöppen lösning. För familjer som letar efter en större bostad väger också en del praktiska aspekter in när de fattar beslut, som till exempel önskan om en extra WC med dusch. För det lilla hushållet väger till exempel en klädkammare tyngre än en extra WC.

– Men vi kan se en gemensam trend för samtliga bostadsköpare och det att är man prioriterar de sociala ytorna medan storleken på sovrummen inte är så viktig, säger Anders Svensson, marknadsanalytiker på Skanska Nya Hem.

Baserat på resultatet i undersökning kommer Skanska att låta rita upp den optimala planlösningen.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd i juli 2014 via Skanskas Bopanel med cirka 2 000 medlemmar, med 517 svarande i denna undersökning.