c

Skanska flyttar huvudkontoret till toppmoderna och miljösmarta lokaler i Stockholm

Pressmeddelande 2011-12-06 08:33 CET

Under hösten 2013 flyttar Skanska huvudkontoret till den då nybyggda fastigheten Lustgården i Lindhagen i Stockholm. Det är Nordens största gröna kontorsprojekt och det mest miljösmarta som Skanska hittills har utvecklat.

Skanska Lustgården

– Flytten är helt i linje med våra ambitioner. Skanska är idag ett av världens ledande företag inom grönt byggande. När det gäller kontorsfastigheter har vi profilerat oss genom att utveckla precis den här typen av gröna och moderna fastigheter, säger Johan Karlström, VD och koncernchef för Skanska. 

Drygt 1 000 Skanska-anställda flyttar till Lustgården, vilket innebär att Skanska upptar ungefär hälften av de 55 000 kvadratmeter kontorsyta som finns. Skanskas flytt förutsätter att ingen annan hyresgäst är intresserad av att hyra hela kontorsytan.

Att Skanska flyttar till Lindhagen är en naturlig fortsättning på områdets utveckling till ”huvudkontorsboulevard”. De senaste åren har huvudkontoren för företag som Securitas, Lantmännen och Fazer flyttat dit och Skanska har utvecklat huvudkontor åt Electrolux, Skandia, SL, mobiloperatören 3 och Visma i området. De närmaste två åren räknar Skanska med att investera 2,5 miljarder kronor i utvecklingen av Lustgården och cirka 170 nya lägenheter. Totalt har Skanska de senaste åren investerat runt 10 miljarder kronor i kontorsfastigheter och bostäder i området.

– Skanska såg tidigt potentialen i området som har goda kommunikationer och ett centralt läge. Vi ser fram emot att ansluta oss till raden av företag som valt att lägga sina huvudkontor i Lindhagen, säger Johan Karlström, VD och koncernchef på Skanska. 

Fastigheten kommer att präglas av flera nya miljösmarta lösningar. Bland mycket annat har alla material i byggnaden granskats ur miljö- och hälsosynpunkt och under bygget återvinns minst 95 procent av allt avfall. När huset står klart kommer energianvändningen vara 50 procent lägre än gällande normer och förberedelser görs för att ytterligare minska energi- och klimatpåverkan under driften. För att minska koldioxidutsläppen används en patentsökt teknik för att kyla byggnaden. Dessutom skapas en klimatkalkyl (Carbon Footprint) för att kontinuerligt kontrollera koldioxidutsläpp under byggprocessen. Stort fokus läggs också på att skapa en hälsosam inomhusmiljö, till exempel en god ljudmiljö och så kallat ”biologiskt ljus” som imiterar dagsljus inomhus.

Fastigheten blir den första i Stockholm som miljöklassas både på den högsta nivån, Platina, enligt det internationella certifieringssystemet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) och även enligt svenska certifieringen Miljöbyggnad, med den högsta nivån, guld, som målsättning.