c

Nio av tio har brutit mot rådande trafikregler – vanligaste orsaken: man ansåg inte att det innebar någon risk

Pressmeddelande 2016-06-23 09:00 CET

Det är inte ovanligt att landets bilister tummar på lagen. Nio av tio har någon gång brutit mot trafikreglerna och var tredje svarar att det hänt vid upprepade tillfällen. Den vanligaste orsaken är att man inte ansåg att det innebar någon risk, följd av att man hade bråttom. Det visar Skanskas SIFO-undersökning Säkerhetsbarometern.

vagarbete

Midsommarhelgen är en av årets mest trafikerade högtider och det finns flera anledningar till att vara extra uppmärksam. Nio av tio har nämligen brutit mot trafikreglerna och drygt var tredje svarar att de har gjort det flera gånger. Skanskas Säkerhetsbarometer visar dessutom att majoriteten av de som trotsat reglerna upprepade gånger är män.

Hur kommer det sig då att man inte håller sig inom lagens ramar ute på vägarna? Främsta orsakerna till att trafikreglerna har brutits är att man inte såg att det innebar en risk (62 %), att man hade bråttom (31 %) eller att man var stressad (24 %).

Samtidigt tror fyra av tio att stressade bilförare utgör störst risk i trafiken. 70 procent anser att förare som håller på med mobilen när de kör utgör störst fara följt av trötta bilister (51 %). Allra störst risk tror man att berusade bilförare innebär, vilket 81 procent uppger.

– Att riskmedvetenheten är så pass låg är mycket bekymrande. Ett säkert beteende börjar med ett förhållningssätt oavsett om det gäller säkerhet på jobbet eller på vägen. Vi vill också påminna om att flera vägarbeten pågår för fullt under dessa månader. Det innebär att många jobbar längs vägarna. Tänk därför på att hålla dig inom hastighetsgränsen och att köra extra försiktigt, så skyddar du både ditt eget och vägarbetares liv, säger Cecilia Björkryd, chef för arbetsmiljöutveckling på Skanska.

Den vanligaste trafikförbrytelsen som bilist är fortkörning då 64 procent svarar att de kört för fort det senaste året. 15 procent har kört bil utan säkerhetsbälte och var tionde har struntat i att hålla hastigheten vid förskola och skola.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via TNS Sifo med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 002 respondenter. Undersökningen är genomförd i mars 2016.

 

Kontakter

Kontakta: Cecilia Björkryd, Gruppchef
Telefon 0104481397