Det har snart gått ett år sedan kollegan och projektchefen Daniel plötsligt segnade ner. Hans hjärta hade slutat slå och för en kort stund stod tiden stilla. Tack vare en kollega som snabbt larmade 112 och påbörjade hjärt-lungräddning, en brandman som bodde i närheten och en hjärtstartare kunde hans liv räddas. Händelsen blev ett uppvaknande – och början på ett nytt initiativ inom SIS Entreprenad Skåne.
– Hade det inte varit för att kollegan larmade så snabbt och att det fanns en brandman i närheten, så hade det kunnat sluta riktigt illa. Det gjorde frågan – att det kan drabba vem som helst, var som helst – väldigt påtaglig för oss, säger Freddie Strandqvist.
Tolv fordon – tolv potentiella livräddare
Just det ögonblicket blev starten på en ny satsning och i dag är samtliga arbetsbilar inom SIS Entreprenad Skåne utrustade med hjärtstartare. Det handlar om tolv fordon som dagligen rör sig i hela regionen – och som nu också fungerar som potentiella livräddare.
– Vi är ute och rör oss i samhället dagligen. Vi är inte bara på arbetsplatser utan passerar bostadsområden, parker, köpcentrum. Det gör att vi ofta är nära när något händer, säger Freddie Strandqvist.
Snabba steg från ord till handling
Redan under hösten 2024, bara månader efter händelsen med hjärtstoppet, började planerna konkretiseras. I november var beslutet taget – och sedan dess har både bilar och personal försetts med rätt utrustning och utbildning.
Hjärtstartarna är kopplade till det svenska hjärtstartarregistret vilket innebär att SOS Alarms larmoperatörer kan se exakt var hjärtstartarna finns i realtid – även om de befinner sig i rullning.
– Det är en stor fördel. Om någon i närheten får ett hjärtstopp och vi är där, så kan vi agera snabbt. Vi har också dekaler på bilarna för att synliggöra utrustningen, säger Johan Knutsson, distriktschef Entreprenad Skåne.
Initiativ som sprider sig
I stället för att köpa in hjärtstartarna valde Skanska att leasa dem.
– Det är klart att det är en kostnad, men det är en försumbar summa jämfört med vad det innebär att potentiellt rädda någons liv. Det är också en trygghet för våra medarbetare som vi inte vill vara utan, säger Johan Knutsson. För oss är det mer en investering i säkerhet än en utgift.
Satsningen har också smittat av sig internt: Asfaltfräsarna, som har bilar över hela Sverige, har nu infört samma lösning, liksom Infraservice i Skåne och Småland.
– Det känns kul att se att andra börjar följa efter och hur snabbt det sprids. Det känns fantastiskt att få vara en del av något som gör verklig skillnad, säger Freddie Strandqvist.
Säkerhet en del av företagets kultur
Initiativet som föddes ur en dramatisk händelse är i dag en strategi för tryggare arbetsmiljö. Men det handlar inte enbart om utrustning, menar Johan Knutsson, utan om att bygga en värderingsdriven säkerhetskultur.
– Vi jobbar aktivt med att skapa en arbetsmiljö där man bryr sig om varandra och om samhället. Vi har moderna fordon, bra utrustning och ett bra arbetsklimat där man vågar prata om känslor och problem och stöttar varandra. Hjärtstartarna är ännu ett redskap i vår verktygslåda för att skydda både våra medarbetare och vår omgivning. Alla ska känna sig trygga, både på jobbet och i samhället, säger Johan Knutsson.