c

Skanska växlar upp inkluderingsarbetet

Skanska ser tydliga fördelar med ett aktivt inkluderingsarbete, inte minst utifrån affärsnyttan. "Jag vill såklart ha de bästa medarbetarna och då får vi göra jobbet som krävs, säger regionchefen Hans-Fredrik Helldahl som HBTQI-certifierat sin verksamhet i samarbete med RFSL."

”För mig känns det extra viktigt att jag tar ansvar i och med min position, både som chef och person, som verkligen tillhör normen.”, säger Hans-Fredrik Helldahl, regionchef, Skanska Hus Sydost.

Policys, affärsplaner och andra styrdokument – det är lätt att det bara blir papper som ligger. Men inte på Skanska.

– Det som fick mig att söka mig till företaget är att Skanska verkligen lever sina värderingar. Så är det inte på alla ställen, säger Hans-Fredrik Helldahl, som sedan januari 2022 är regionchef på Skanska Hus Sydost med huvudkontor i Växjö.

Redan 2019 bestämde regionledningen sig för att HBTQ-certifiera verksamheten, för att bli en mer inkluderande arbetsplats. Nyligen omcertifierades Skanska Hus Sydost av RFSL och då adderades i:et som står för intersexpersoner.

– Certifieringen blir som en garant för att det kommer att hända saker. Att dessutom omcertifiera verksamheten – det säger tydligt något om att viljan och drivet finns, säger Carlos Diaz, utbildare och projektledare på RFSL.

Systematiserar inkluderingsarbetet

HBTQI-certifieringen fungerar kompetenshöjande med hjälp av utbildningar som ger viktiga perspektiv, inte minst om minoritetsgruppers upplevelser och arbetsmiljö samt om normer som omedvetet utestänger. I certifieringen ingår det också att systematisera inkluderingsarbetet.

Utvecklingsområden identifieras och en vision för arbetet ska upprättas. Den ska företaget jobba mot i minst tre år, lika länge som certifieringen gäller.

– Efter utbildningen blir vi coachade i att ha en konkret, framåtlutad och utvecklande handlingsplan. Utmaningen är att integrera, inte addera, arbetet i företagets kulturarbete och affärsplan, säger Hans-Fredrik Helldahl.

Hävstång till prestation

Hans-Fredrik ser många fördelar med att ta inkluderings- och mångfaldsarbetet till nästa nivå, inte minst affärsmässiga:

– Nyckeln till en lyckad verksamhet är mångfald. Ett mål för mig i ledande position är att maximera rekryteringsbasen och attrahera olika typer av människor. Jag vill såklart ha de bästa medarbetarna till Skanska och då får vi göra jobbet som krävs.

Mycket i utbildningen handlar just om ett inkluderande bemötande. Att se över rekryteringsprocessen och exempelvis vilket skrift- och bildspråk som används i annonserna är en konkret åtgärd.

– Alla verksamheter som möter kunder och andra samarbetspartners har nytta av detta. Här utgår vi från ett HBTQI-perspektiv, men detta gynnar många fler som faller utanför normen och som också inkluderas genom de metoder vi använder, säger Carlos Diaz.

Privilegier och reflektion

Föreställ dig att du ska gå och simma. Du kommer till badhuset, ska byta om och letar efter omklädningsrummet, men det finns inget självklart alternativ för dig. Så är det för många människor idag.

– Privilegier kan vara små, små saker i vår vardag. När du börjar reflektera över dessa är du på god väg att bli en allierad, säger Carlos.

– För mig känns det extra viktigt att jag tar ansvar i och med min position, både som chef och person, som verkligen tillhör normen. Vi vita, medelålders, heterosexuella, cis-män måste ta ett större ansvar och driva på för förändring, säger Hans-Fredrik.

Vässar kommunikationen

Både intern och extern kommunikation har fått stort utrymme i Skanska Hus Sydosts uppdaterade handlingsplan.

– Varför gör vi det här? Att skapa förståelse för problemet är första steget. Vi ska trycka på att HBTQI-frågor är, och fortsatt kommer att vara, viktigt för Skanska. Vi måste nå hela vägen ut så arbetet inte stannar inom regionledningens väggar. Där gör det inte mest nytta, säger Hans-Fredrik.

Att ett så stort, internationellt företag som Skanska väljer att satsa på detta ser RFSL:s Carlos Diaz som väldigt positivt.
– Skanska är bland de största i byggbranschen, en bransch som  handlar om samhällsbyggande. Vilket samhälle ska vi ha framöver? Skanska är med och skapar detta. Därför blir det extra relevant att alla som jobbar där har ett inkluderande synsätt, säger Carlos Diaz.

Senast uppdaterad: 2023-04-28

Rekommenderad läsning