c

Så skapar vi goda livsmiljöer

Vi vill bidra till socialt hållbara stadsdelar, men hur vi vet vi att vi gör rätt? Och hur kan vi mäta effekten av våra insatser? Med avstamp i forskning har Skanska tagit fram ett verktyg för socialt värdeskapande i projektutveckling. Första steget är att applicera det i alla Skanskas hyresbostadskvarter i Sverige, för tryggare och mer trivsamma livsmiljöer.

Barn leker på en gräsmatta omgärdade av höga flerfamiljshus.
1 av 2 Stadsutveckling handlar inte bara om byggnader och infrastruktur. Därför har Skanska tagit fram ett nytt verktyg för att kunna planera och mäta social hållbarhet, för att skapa ännu mer trivsamma och trygga miljöer.
Flicka sitter på en gunga.
2 av 2 När Skanska utvecklar en ny stadsdel är social hållbarhet ett av de viktigaste fokusområdena. Det kan handla om tillgången till grönytor, lekplatser och platser att mötas.

Hur vi planerar våra städer påverkar hur vi lever våra liv. Det avgör om vi känner oss trygga på väg hem från bussen eller om det finns platser där vi kan ha en picknick. Stadsutveckling handlar därför inte bara om byggnader och infrastruktur, utan om att skapa fungerande och inkluderande samhällen.
– Begreppet social hållbarhet kan lätt bli abstrakt. För att konkretisera det och göra det enklare för våra bostadsutvecklare att omsätta det till praktisk handling har vi skapat SoVI – ett socialt värdeskapande index, berättar Christina Ingelsten affärsutvecklare på Skanska Hyresbostäder.

Målet – konkret och jämförbart

Verktyget har sitt ursprung i Vinnovaprojektet ”Sociala värden hela vägen”, [MD1] där Skanska under tre år samarbetade med Tyréns och Lunds kommun för att ta fram ett ramverk för social hållbarhet i plan- och byggprocessen. SoVI mäter projektens prestanda inom social hållbarhet utifrån fyra perspektiv; bostaden, byggnaden, utemiljön och samhälle. Indexet är uppbyggt på 15 indikatorer innehållande 82 konkreta parametrar som projektet mäts utifrån.
– Det kan handla om saker som trygg belysning, variation i bostadsstorlekar, tillgång till ytor för gemenskap, mängden grönska på gården eller möjligheter till aktivitet och rörelse i närområdet. Med ett index innehållande kända parametrar blir det lika mycket ett verktyg för att planera som ett verktyg för att mäta och följa upp bostadsprojekten, säger Christina Ingelsten.

Helhetsgrepp kring trygghet

Social hållbarhet har sedan länge varit ett viktigt perspektiv i Skanskas utveckling av bostäder. Kvibergstaden utanför Göteborg är ett exempel där projektet samlade polis, kommun, arkitekter och närboende för att identifiera och ta ett helhetsgrepp kring trygghetsskapande faktorer. Samtidigt gjorde man en storsatsning på att förebygga utanförskap genom skolsamverkan och arbetsmarknadsinsatser. Resultatet blev bland annat den uppskattade Kvibergsrundan, en promenadslinga genom området med utegym, en hundrastgård, sittplatser och sociala ytor. Likaså slussades elva personer från arbetslöshet till anställning.
– Kviberg är ett av flera bra exempel på satsningar som Skanska gjort inom social hållbarhet. Den erfarenheten har vi nu tagit med oss in i utvecklingen av SoVI tillsammans med kunskapen från forskningsprojektet.

Vill inspirera branschen

Christina hoppas att verktyget ska innebära en kortare startsträcka i framtida projekt.
– Med SoVI kan vi tidigt sätta mål och ta sikte på konkreta åtgärder och parametrar. Det handlar om en medveten ambition kopplat till projektets sociala och kvalitativa värden.
Skanska har nu börjat använda verktyget i alla hyresbostadsprojekt i Sverige. Förhoppningen är att det i förlängningen ska inspirera branschen till ett mer konkretiserat arbete med social hållbarhet.
– I grunden handlar det ju om att vi alla vill skapa trygga, trivsamma och attraktiva stadsmiljöer. Då är det viktigt att vi som bostadsutvecklare använder vårt handlingsutrymme rätt och att vi besitter den kunskap vi behöver för att satsa på åtgärder som verkligen ger effekt. Det är en resa och ett ständigt lärande, avslutar Ingelsten.

Senast uppdaterad: 2025-05-09

Rekommenderad läsning