c

Olivin står stadigt i stadens brus

På Kungsholmen i Stockholm bygger Skanska ett unikt kontor. Döpt efter en grönskimrande sten symboliserar det trekantiga huset hållbarhet, framtid och balans, och fungerar som ett tryggt ankare i utvecklingen av Lindhagenskvarteren

Visionsbild som visar det gröna kontorshuset Olivins placering bara ett par meter från Essingeleden
1 av 4 Olivin är den första pusselbiten i utvecklingen av Lindhagenskvarteren. Att bygga på en triangelformad tomt – bara tio meter från Essingeleden – ställer dock krav på både säkerhet och precision
Olivin är ett trekantigt kontorshus med en grön fasad.
2 av 4 : Namnet Olivin kommer från det mörkgröna mineralet, och är också en blinkning till byggnadens höga hållbarhetsambitioner. Här byggs med klimatoptimerad betong återbrukade håldäck och delvis träbaserad stomme.
Kontorshuset Olivin har våningsplan där det är åtta meter till tak och höga fönster.
3 av 4 Med åtta meters takhöjd, gröna material och plats för både arbete och återhämtning skapas här framtidens arbetsplats.
Betongväggar och byggkranar mot en blå himmel.
4 av 4 Olivin är det första av fyra planerade kontorsprojekt i Lindhagenskvarteren – och en viktig del i att knyta samman Lindhagen, Hornsberg och Kristineberg.

Hornsberg har under de senaste 20 åren genomgått en omfattande förvandling. Nästa stora utbyggnad sker i Lindhagenskvarteren. Där, på en triangelformad tomt, utvecklar Skanska en av områdets nyckelbyggnader Olivin. En elva våningar hög och 23 000 kvadratmeter stor kontorsfastighet, där delar av huset kommer att bli Skanska nya huvudkontor när det står klart 2026. Fastighetens placering intill Essingeleden är en utmaning för byggprojektet, men erbjuder samtidigt en unik möjlighet att skapa ett nytt landmärke för Stockholm.

– Det är något särskilt med att bygga så nära Sveriges mest trafikerade väg. Det finns knappt en mer synlig plats, säger Markus Dangré, vd för Skanska Fastigheter och fortsätter:

– Jag brukar jämföra trafiken med en dånande fors där Olivin står som en stabil klippa mitt i bruset. Det är så vi vill att huset ska kännas, stadigt och rofyllt som en kontrast till staden utanför.

Ett kontor för balans

Formgivningen är inspirerad av stenen med samma namn; en mörkt grönskimrande bergartsmineral. Den ovanliga tomten har fått styra mycket av arkitekturen, och triangelformen återkommer i såväl fasadens gröna zink som inredningsdetaljer.

– Vår vision för Olivin är ”business i balans”. Målet är att skapa en varm atmosfär, med mycket trä, gröna färger och öppna ytor. Det lugnet ska kännas direkt när du kommer in i entrén, säger Markus Dangré.

Olivin kommer att erbjuda arbetsplatser, gym, bastu och takterrasser, men också publika ytor som ska bidra till folklivet längs Lindhagensgatan.

– På gatuplan kommer restaurangen K-märkt att flytta in, och ha öppet även efter arbetstid, för att skapa liv och rörelse alla tider på dygnet. Ett område behöver kännas tryggt och säkert, men också spännande och levande för att människor ska trivas på platsen, säger Markus Dangré.

Ett nytt flöde i området

Olivin är en av de första pusselbitarna i det större stadsutvecklingsprogram som ska knyta samman Lindhagen, Hornsberg och Kristineberg. Skanska planerar ytterligare fyra kontorshus på andra sidan Essingeleden samt ett bostadskvarter med ett hundratal lägenheter. Markus vill gärna få in ett hotell i mixen också, för att ytterligare boosta folklivet i området.

– På den här platsen låg tidigare en stor bussdepå och i många år har en tom grusyta skapat en enorm barriär i stadsbilden. När vi är klara kommer det att bli ett helt annat flöde i staden.

Markus Dangré ser själv fram emot att flytta in i Olivin när cirka 13 000 kvadratmeter av huset blir Skanskas nya huvudkontor 2027.

– Vi kommer att få en unik, modern och hållbar arbetsplats med spännande våningsplan, åtta meters takhöjd, naturliga material och en fantastisk takterrass med utsikt åt alla håll.

Fakta: Hållbarhet ett centralt tema i Olivin

Målet är att certifiera Olivin enligt både LEED Platinum och NollCO2 – två av de mest ambitiösa miljöcertifieringarna för byggnader. Det innebär bland annat att hela husets livscykel klimatberäknas och att alla utsläpp ska balanseras till netto noll.

Utvalda delar av stommen byggs i trä, vi använder Skanskas egen betong med lägre klimatpåverkan och allt som köps in i projektet utvärderas utifrån dess klimatavtryck.

Dessutom läggs en tillfällig beläggning av Asfalt Zero för att minska miljöpåverkan under byggtiden.

Läs mer om Olivin här!

Senast uppdaterad: 2025-05-20

Rekommenderad läsning