c

Hotell Kiruna når nivå LEED Guld

Nu är det klart med hållbarhetsklassificeringen av Skanskas hotellbygge i Kiruna. Glädjande nog visar det sig att hotellet är mer hållbart än förväntat och når nivån LEED Guld istället för silver.

Scandic Hotel öppnade i april 2022. Foto Scandic

Anledningarna till LEED Guld-klassificeringen är huvudsakligen en väldigt god dokumentation samt extra poäng för lokaliseringen.

- Vi är jätteglada över att vi lyckas nå ett så bra resultat eftersom vi har haft hållbarhet som ledstjärna genom hela byggprocessen. Vissa delar i poängsättningen är svåra att förutse. Att vi når högre poäng för lokaliseringen bygger mycket på att staden har utvecklats mycket under tiden och att hotellet nu ligger mitt i ett centrum med närhet till allt. Riktigt kul att vara med i utvecklingen av nya Kiruna, säger Katja Uusitalo Strömberg, projektchef, Skanska Sverige.

Hotellet, som ligger vid torget i nya centrum, ramar, tillsammans med bland annat ett nytt kulturhus, in nya stadshuset som ersätter det gamla stadshuset vilket historiskt har varit Kirunas viktigaste byggnad.

Det nya hotellet omfattar totalt 14 000 kvadratmeter fördelat på 13 våningar. Det har 231 rum, restaurang, konferenslokaler, gym och relaxavdelning samt en skybar.

Hotellet ägs av LKAB och hotelloperatören Scandic Hotels ansvarar för driften av det.

 

Fakta

LEED står för Leadership in Energy and Environmental Design och är ett internationellt miljöcertifieringssystem för byggnader och ägs av US Green Building Council (USGBC). Sweden Green Building Council (SGBC) är ansvariga för systemet nationellt i Sverige.

LEED är uppbyggt som ett poängsystem med obligatoriska grundkrav, samt en rad valbara poäng för att nå önskad certifieringsnivå – Certifierad, Silver, Guld och Platina. Områden som ingår i certifieringssystemet är bland annat tomtens egenskaper, närservice och transporter, vatten, energi, material och emissioner, inomhusmiljö etcetera.

Läs mer om hela referensprojektet Hotell Kiruna

Senast uppdaterad: 2022-09-22

Rekommenderad läsning