c

Henrik Sjöholm bereder väg för Skanskas BioZero asfalt

Från kungens naturasfalt på 1860-talet, via 90 år av tjära och bitumen som bindemedel, till den tredje generationens BioZero-asfalt. Det Henrik Sjöholm inte vet om asfalt är knappt värt att veta. Han brinner för att bereda väg för asfalt med noll klimatpåverkan.

Henrik Sjöholm är Hållbarhetshjälten som har tagit fram Skanskas nya, gröna asfalt BioZero.

Han är teknikspecialist vid Skanska Industrial Solutions AB och har inte bara varit med och tagit fram Skanskas nya gröna BioZero-asfalt. Henrik Sjöholm bidrar också med att sprida kunskap om fördelarna med en vägbeläggning med nettonoll-utsläpp. Därför är Henrik en självklar kandidat när Skanska under evenemanget Gröna veckan utser Hållbarhetshjältar. Gröna veckan är Skanskas årliga initiativ för att skapa engagemang och sprida kunskap om företagets arbete inom klimat, grönt byggande och social hållbarhet.

Kungligt materialval

Henrik är en av de drivande krafterna i framtagningen av den nya asfalten och presenterar gärna BioZero-asfaltens fördelar för både kollegor och kunder. Det gör han genom att tta saker i ett större sammanhang.

– Asfalt kanske inte låter så spännande i sig, men det är ett fantastiskt material som ger oss möjlighet att transportera varor och människor i landet. Det var något som Sveriges kung upptäckte vid ett besök i Paris redan i mitten av 1800-talet. Han fascinerades av hur hållbart, slätt och tyst materialet var, jämfört med kullerstenar, säger Henrik och berättar att den allra första asfalten lades på slottsbacken i Stockholm.

Lika bra - fast bättre

Asfalt med nettonoll-utsläpp har precis samma fördelar som asfalten alltid haft, med den stora bonusen att dess klimatpåverkan är noll!

– Att pumpa upp fossil olja och blanda den med sten är inte framtiden, det är nog alla överens om. Vår BioZero-asfalt binds delvis ihop av tallolja och tillverkas i ett asfaltverk som drivs av fossilfritt bränsle, säger Henrik Sjöholm och konstaterar att Skanska ligger i framkant i hela branschen med den nya tekniken för en Grön asfalt. Skanska driver på frågan!

– Vi var så tidiga att det inte fanns en färdig marknad för materialet. Den får vi också vara med om att påverka, så att upphandlingar och krav anpassas efter de nya möjligheter som finns.

Ett genombrott för miljön

Henriks uppgift har alltid varit att sälja bästa möjliga lösning till kunden, ur ett tekniskt perspektiv.

– Den stora utmaningen för oss tekniker idag är att utveckla våra lösningar att bli klimatneutrala. Det är en fascinerande uppgift, säger Henrik Sjöholm och konstaterar att arbetet oförtrutet går vidare:

– Nu gäller det att implementera den nya metoden på fler av våra asfaltverk, att utveckla produkten tekniskt så att den får många olika egenskaper och att få ut den brett på marknaden. Den tredje generationens asfalt är här för att stanna. BioZero-asfalten innebär ett genombrott för den gröna asfalten och minskar kundernas, branschens och hela landets klimatavtryck avsevärt.

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Rekommenderad läsning