Jämfört med många andra länder i Europa har Sverige för närvarande god tillgång till billig el och rena kraftslag från sol, vind och vatten. Den mest akuta utmaningen är alltså inte elbrist, utan snarare en kraftigt ökad elanvändning samtidigt som utbyggnaden av elnätet går långsamt. Det säger Eric Zinn, hållbarhetschef på Göteborg Energi, som jobbat med energifrågor i närmare 20 år.
– Den största utmaningen för Göteborg är elnätsinfrastrukturen. Vi måste förstärka överföringskapaciteten i takt med den ökad elanvändningen, men tillståndsprocesserna tar tid och vi kan inte vänta.
Lösningar för framtiden
Göteborg har haft en tillväxtboom i två decennier, vilket är en fantastisk möjlighet för staden men också en utmaning. Enligt Eric Zinn behöver tillgången på el öka med 70 procent till 2035. Eftersom det inte är möjligt med dagens nät har Göteborg Energi tagit fram alternativa lösningar som internt går under namnet ”kapacitetsutmaningen”.
– För flera år sedan lanserade vi effektavgifter, något som kommer att bli lag i Sverige till 2027. Det innebär att du betalar mer när belastningen på nätet är hög och mindre när den är låg. Vi har också utvecklat effekthandeln som gör det ännu mer gynnsamt för företag och privatpersoner att vara flexibla med sin elanvändning, vilket förhoppningsvis kommer att få fler att investera i batterilagring, till exempel. Och sist men inte minst tittar vi även på att öka den lokala elproduktionen, exempelvis från gasturbiner som kan drivas med naturgas eller biogas.
– De här tre verktygen tror vi kan lösa utmaningarna till 2035. Visserligen med kniven på strupen, men det är absolut möjligt.
En ekonomisk ”no-brainer”
Ett annat initiativ som kan effektivisera elanvändningen är att få ännu fler att ansluta sig till fjärrvärmenätet, så att den eftertraktade elen inte användas till att värma upp hus. Särskilt vintertid.
– Det finns aktörer som valt en kombination av värmepump och fjärrvärme för att hålla ner sina kostnader. Vi måste säkerställa att 100 procent fjärrvärme blir ett minst lika attraktivt alternativ. Det ska vara en ekonomisk ”no-brainer” för fastighetsägare i Göteborg, säger Eric Zinn.
Hur kan göteborgarna själva bidra?
– Just nu behöver vi en acceptans för de här förändringarna. En förståelse för att vi alla behöver ändra vårt beteende. I det lilla kan det handla om att starta torktumlaren senare på kvällen, eller ladda bilen när belastningen på nätet är lägre.
– Alternativet är ju att vi misslyckas och i stället för att bibehålla vår plats i den ekonomiska utvecklingen blir staden som minns tillbaka till ”när det gick så bra”. Där vill inte jag vara, och det tror jag inte göteborgarna vill heller.
Vad är din vision för framtiden?
– Jag vill att göteborgarna fortsätter ta vara på den smarta, resurseffektiva infrastruktur som tidigare generationer har byggt upp. Vi är bra på att ta vara på spill, rester och ineffektiviteter, vilket gynnar klimat, ekonomi och resurshushållning. Genom rätt incitament och beteendeförändringar ska vi tillsammans säkerställa att Göteborg fortsätter vara en attraktiv och konkurrenskraftig stad.