c

En svängig kombo av jazz och cement

1962 byggde vi inte bara broar och hus, vi gav också ut en skiva. I dag är "Bygge på väg” med jazzmusikern Bengt Hallberg en K-märkt raritet.

För att lyfta fram hur människan med maskiners hjälp kan bygga ”snabbare, större och bättre för morgondagens behov” spelade Skånska Cementgjuteriet på 1960-talet in en film som fick namnet ”Bygge på väg”. Den visades som förfilm på svenska biografer och presenterade bland annat bygget av Södertäljevägen, Lindökanalen, Höljes kraftverk i Klarälven och kvarteret Kronprinsen i Malmö. Projekt som då bjöd på det allra senaste inom byggteknik.

Madicken vs Skanska

Anlitad för att skriva filmmusiken var den kända musikern och kompositören Bengt Hallberg, som redan då hyllades för sin mångsidighet. Han skrev musik till balettuppsättningar på Kungliga Operan, kompade Alice Babs och komponerade till tv-serien om Madicken. När han inte tonsatte filmer åt Skanska vill säga.

K-märkt vinyl

Så inte nog med att det blev en film, musiken gavs också ut som vinyl-ep med fyrfärgsomslag. Faktum är att “Bygge på väg” omnämns i Staffan Bengtsson och Göran Willis bok “K-märkt på väg” som gavs ut av Bonniers förlag 1995. De beskriver den lilla sjutumssingeln som “känslan av att åka på sommarlov till Sörmland i en Saharabeige bubbla på Södertäljevägen”.

En härlig tidsmarkör!

Senast uppdaterad: 2022-06-22

Rekommenderad läsning