c

En pionjär och föregångsman

Allt började 1887 med en man och hans vision. Möt Rudolf Fredrik Berg, idealisten och innovatören som förändrade det svenska samhället i grunden.

Svartvitt porträtt av Skanskas grundare Rudolf Fredrik Berg.
1 av 5 Rudolf Fredrik Berg var långt före sin tid när han uppmuntrade arbetare att starta fackföreningar och förespråkade kollektivavtal.
Svartvit bild på Skånska Cementgjuteriets fabrik i Limhamn.
2 av 5 RF Berg experimenterade med olika betongblandningar och utvecklade gjutningstekniken. 1887 startade han Skånska Cementgjuteriet som i dag är en global koncern under namnet Skanska.
Sju arbetare sitter på en hög med betongsäckar på en bild från 1800-talet.
3 av 5 I slutet av 1800-talet användes betong främst till murning, men RF Berg såg potentialen i detta hållfasta material.
Bild från ett byggprojekt någon gång i slutet av 1800-talet eller tidigt 1900-tal.
4 av 5 Egnahemsrörelsen engagerade RF Berg. Han gav sina anställda ritningar och såg till att de hade tillgång till billigt tegel.
Grävskopa från slutet av 1800-talet.
5 av 5 Skanskas grundare var betydande för utvecklingen i Limhamn. Han byggde upp infrastrukturen på hemorten och grundade bland annat Järnvägen Malmö-Limhamn AB.

Man kan se framför sig hur han stod där i källaren hemma i Limhamn och experimenterade med olika betongblandningar, övertygad om att det fanns mer att göra med det hållfasta och ljudisolerande materialet än att mura väggar.

RF Berg var kemiingenjör och såg potentialen i betong som byggmaterial. På eget initiativ utvecklade han gjutningstekniken, vilket så småningom ledde fram till grundandet av Skånska Cementgjuteriet. Den globala byggkoncern vi 135 år senare känner som Skanska.

– Det unika med RF Berg är att han inte bara var en industriman, han var en föregångare när det kommer till social hållbarhet. En pionjär i frågan om kollektivavtal och han uppmuntrade även anställda att organisera sig i fackföreningar, berättar Skanska Sveriges vd Gunnar Hagman.

Gick i borgen

RF Berg trodde helt enkelt att det som är bra för människorna och samhället också är bra för affärerna. Därför initierade han Sveriges första arbetsförmedling, grundade en skola, ett bibliotek, en bank och en vårdcentral.

– Han gav bort ritningar till de anställda och såg till att de kunde köpa billigt tegel. Han riskerade till och med sin egen ekonomi när han gick i borgen för flera egnahemsbyggen i Limhamn.

Visionerna stannade inte innanför Sveriges gränser. RF Berg hade höga ambitioner: ”Bolaget måste sköta sin affär, ej såsom en lokalfabrik för ett litet land i ett hörn av världen, utan såsom en fabrik vilken är nödsakad att deltaga uti världstävlan”, ska han ha sagt.

Ett livsverk

Rudolf Fredrik Berg levde inte länge nog för att få uppleva tecknandet av kollektivavtal mellan oberoende och jämbördiga parter. Det skedde först genom Saltsjöbadsavtalet 1938. Men vid hans död 1907 var hans livsverk ett rikstäckande svenskt företag med mer än 1 000 anställda. Och efter endast 20 års verksamhet var företaget redan etablerat på den internationella marknaden med verksamheter i Storbritannien, Finland och Ryssland.

– Det är inspirerande att företagets grundades av en man med så starka värderingar. Hans strävan efter att skapa ett bättre samhälle genomsyrar verksamheten än i dag, säger Gunnar Hagman.

Fakta om Rudolf Fredrik Berg

Han föddes den 3 maj 1846 i Stockholm och utbildade sig till kemiingenjör. 1873 blev han disponent för Skånska Cement AB, men grundade under sin livstid upp till 40 aktiebolag, till exempel AB Stranden som drev kallbadhuset i Limhamn och även Järnvägen Malmö-Limhamn AB.

Han var politiskt engagerad och ledamot i Malmö stadsfullmäktige från 1882. 1887 grundade han entreprenadföretaget AB Skånska Cementgjuteriet – dagens Skanska. RF Berg var känd för sitt starka sociala engagemang. Han var en tidig förespråkare för egnahemsrörelsen och ville att arbetarna skulle bo i egna bostäder. När han dog 1907 deltog runt 700 personer i begravningsprocessionen i Limhamn.

Källor: ”Våra första 125 år och vägen framåt”, Malmö Stad

Senast uppdaterad: 2022-06-22

Rekommenderad läsning