Minnet börjar blekna men det fanns en tid när svävare och flygbåtar gjorde sitt bästa för att skapa en levande pulsåder mellan Malmö och Köpenhamn. Sista året innan bron invigdes reste 3,25 miljoner människor över sundet. Behovet av en fast förbindelse kunde inte vara tydligare. Sen kom bron och verkligheten blev en annan. I dag är resandet över tio gånger större. 2024 gjordes totalt 38 miljoner resor över sundet.
– Numera funderar vi knappt på att vi byter land när vi reser mellan Malmö och Köpenhamn, säger Linus Eriksson, vd för Øresundsbro Konsortiet.
Från gräns till gemensam region
De höga förhoppningarna på nya möjligheter avspeglades inte minst i Kung Carl XVI Gustafs tal vid invigningen av Öresundsbron den 1 juli 2000:
”Öresundsbron skapar en helt ny region, som vi alla hoppas kommer att bli ett nytt ekonomiskt och kulturellt kraftcentrum. Den inger hopp om arbetstillfällen och tillväxt, om nya möjligheter till utbildning och utveckling, om tätare och djupare kommunikation över alla gränser.”
- Kung Carl XVI Gustaf
25 år senare kan vi konstatera att Kungen och alla andra hoppfulla fick rätt i sina förväntningar. Bron har blivit en katalysator för en djupare integration mellan Sverige och Danmark. Tillgången till Kastrups internationella flygplats har gett Skåne bättre globala förbindelser, och Öresundsregionen har vuxit till ett av Nordens mest expansiva storstadsområden.
Från åkermark till affärsnav
Stephan Müchler, vd för Sydsvenska Handelskammaren, sammanfattar potentialen som skapades med bron – och vad det har lett till:
– Med 4,4 miljoner invånare i Öresundsregionen är vi större än Stockholm och har en enorm kompetensbas att bygga på. Tillgången till kvalificerade medarbetare, tillgång till infrastruktur, till universitet och högskolor, forskare och studenter är större här än någon annanstans. Vi har gått från att se Stockholm som Sveriges naturliga centrum till att betrakta Öresundsregionen som en av de mest dynamiska i norra Europa, säger han.
Exemplen på positiva effekter av bron regnar tätt när Stephan Müchler lägger ut texten om allt som hänt i brons spår. Ett rejält avtryck i Malmös stadsutveckling hittar vi några kilometer från bron, i stadsdelen Hyllie där Skanska har sitt regionkontor.
– För 25 år sedan var det bara åkermark, i dag är det ett affärsnav med tusentals arbetsplatser och bostäder, berättar Linus Eriksson. Även på den danska sidan har tidigare outnyttjade områden omvandlats till nya stadsdelar och affärsområden.
Ökad rörlighet och nya affärsmöjligheter
Öresundsbron har gjort det enklare att bo på ena sidan och arbeta på andra sidan av sundet. Antalet gränspendlare har ökat markant vilket syns inte minst i Øresundsindex, som mäter integrationen i regionen. Senaste rapporten visar att pendlingen har nått en ny toppnivå efter nedgången under pandemin.
– Vi ser att fler danskar bor i och besöker Sverige, samtidigt som många svenska arbetstagare drar nytta av högre löner i Danmark. Det skapar en unik dynamik. I dag arbetspendlar cirka 22 000 personer över sundet. 96 procent av dem pendlar i riktning Danmark, säger Linus Eriksson.
Västra hamnen – ett pånyttfött område
De nya förutsättningarna gör Öresundsregionen mer attraktiv för företagsetableringar och placering av huvudkontor. Både Stephan Müchler och Linus Eriksson gläds åt att flera internationella bolag har valt att etablera sig i regionen i stället för på andra platser. För Mercedes-Benz gjorde bron det möjligt att slå ihop två kontor till ett.
– De hade tidigare ett svenskt huvudkontor i Stockholm och ett danskt i Köpenhamn. Nu har de ett gemensamt huvudkontor för båda marknaderna här i Västra hamnen i Malmö, säger Stephan Müchler.
En intressant utvikning är att Västra hamnen är den plats där varvet Kockums tidigare låg. Här gick tusentals jobb förlorade när varvsverksamheten krympte och till slut försvann helt på 1990-talet. Men i dag är området pånyttfött och fler människor jobbar här nu än under varvsepoken, men i andra branscher.
– Det handlar om flera hundra olika bolag. Så det har skapats en dynamik och en förutsättning för tillväxt här på ett helt annat sätt, med ett mycket bredare näringsliv än vad som fanns innan bron, säger Stephan Müchler.
Framtidens utmaningar och möjligheter
Trots den positiva utvecklingen finns fortfarande hinder att övervinna. Ett exempel är skatteregler och administrativa gränshinder som påverkar arbetskraftens rörlighet.
– Vi behöver fortsätta arbeta för att förenkla reglerna och skapa en ännu mer integrerad arbetsmarknad. Det finns en stor potential framåt att få fler i arbete på andra sidan bron. Det borde kunna vara många fler än 22 000 som arbetspendlar, säger Linus Eriksson.
Han får medhåll av Stephan Müchler som också lyfter att infrastrukturen i Skåne behöver utvecklas för att nyttja brons fulla potential. Ett exempel är rangerbangårdar och järnväg som behöver byggas ut för att enkelt kunna hantera de längre godstågen som används på kontinenten.
– En del pratar om att bron är en flaskhals, men det stämmer inte. Det är kapaciteten på båda sidor av bron som behöver byggas ut. Till exempel behöver vi i Sverige ha ett system med rangerbangårdar som gör att tågen bara kan rulla vidare utan att behöva stanna och kortas ner, säger han.
Ny förbindelse – nya möjligheter
Det har gått 25 år sen Öresundsbron invigdes, och nu är det bara drygt fyra år kvar till en annan viktig förbindelse öppnar, som också kommer få stor betydelse för Öresundsregionen. Med Fehmarn Bält-förbindelsen knyts Norden ihop med kontinenten på ett helt annat sätt än tidigare. Flaskhalsen med färjan mellan Rödby-Putgarten försvinner.
– Från Göteborg får du fem timmar till Hamburg med tåg, och härifrån Malmö blir det två och en halv timme till Hamburg. Och vi har sex timmar till Stockholm härifrån med bil. Det är klart att tyngdpunkten i Skandinavien kommer att förändras, säger Linus Eriksson.
– Inom fyra timmar kommer vi ha ett upptagningsområde på 12 miljoner människor. Det finns ju ingen annan plats i Norden som kommer i närheten av det. Det är väldigt spännande. Det kommer bli ett jättelyft för Öresundsregionen, säger Stephan Mülcher.