c

”Det borde vara tvingande att samverka på det här området”

Energifrågan är avgörande för klimatomställningen. Under ett frukostseminarium i Göteborg gav Skanskas Henrik Ahnström och E.ON:s Niklas Johansson en inblick i hur vi kan omvandla byggnader till intelligenta, uppkopplade energilager och förbättra effektiviteten i elnätet. Vi frågade några av besökarna vad de tog med sig från morgonens möte i Citygate.

Man föreläser på ett frukostseminarium.
1 av 4 Temat för Skanskas senaste frukostseminarium var framtidens energi. En av talarna var Niklas Johansson, produktchef på E.ON.
Ali Naman Karim, Chalmers, besökte Skanskas energifrukost.
2 av 4 ”Utmaningen ligger inte bara i tekniken, utan också i hur den ska implementeras och ägas”, säger Ali Naman Karim som forskar på Chalmers i Göteborg.
Björn Bergsten är affärs- och Fastighetsutvecklare på Stena Fastigheter i Göteborg.
3 av 4 ”De största utmaningarna för oss när det kommer till energifrågan är de stora kostnadsökningarna”, säger Björn Bergsten, affärs- och Fastighetsutvecklare på Stena Fastigheter i Göteborg.
Hanna Hall är projektledare på Sverigehuset i Göteborg.
4 av 4 : ”En begränsad betalningsförmåga hos kunderna gör det svårt att experimentera med energifrågorna”, säger Hanna Hall, projektledare på Sverigehuset i Göteborg.

Ali Naman Karim, Postdoc, Chalmers

– Det var en fantastisk möjlighet att få höra hur Skanska och Eon jobbar med de här komplexa frågorna på olika fronter. Jag forskar om värmelagring, både för centraliserade lösningar i fjärrvärmesystem och decentraliserade på byggnads- och distriktsnivå. Det finns nog ingen universallösning utan olika strategier behövs beroende på systemens egenskaper, byggnadernas utformning och geografiska förutsättningar.

– I Sverige har vi unika förutsättningar med välutbyggda fjärrvärmenät som redan använder stor andel förnybar energi. Här behövs både nya lågtemperaturlösningar för moderna byggnader och anpassningar för befintliga fastigheter kopplade till högtemperatursystem. Utmaningen ligger inte bara i tekniken, utan i hur den ska implementeras och ägas. Osäkerheter kring investeringar skapar ofta hinder.

– För att lyckas behövs nog en övergångsperiod där omställningen blir ekonomiskt motiverad, kanske med stöd av politiska beslut och statliga satsningar. Vi måste också tänka på hur vi bäst skalar upp nya lösningar och integrera dem i befintliga system.

Björn Bergsten, Affärs- och Fastighetsutvecklare, Stena Fastigheter Göteborg AB

– Det var intressant att höra att det finns väldigt stora möjligheter kring energieffektivisering i nya stadsdelar där man har rådighet över ett helt område och många byggnader. Det är inspirerande för vårt arbete framåt. Att kunna kombinera kontor som kräver kyla med bostäder som ska värmas upp. Det blir intressant att se vilka lösningar olika energiföretag kan erbjuda och jag vill gärna veta mer om hur fler energileverantörer gör i olika kommuner.

– De största utmaningarna för oss när det kommer till energifrågan är de stora kostnadsökningarna. Det är både el, värme och anslutningar som blivit betydligt dyrare. Även om vi arbetar mycket med solceller, lagring och AI-styrningar, som gett oss stora besparingar i vårt befintliga bestånd, fortsätter ändå kostnadsökningarna. Så vi måste absolut fortsätta att arbeta med energieffektiviseringar.

– Vi bygger energieffektivt för att nå klimatmålen i vår nyproduktion framåt. Samtidigt har byggproduktionskostnaderna ökat med drygt 30 procent sen 2021, vilket är ytterligare en utmaning när vi behöver höja kvaliteten ännu mer energimässigt.

– Bäst kan vi hantera framtida energiförsörjning och bli motståndskraftiga genom att skapa de energieffektiva byggnader som kunderna tydligt efterfrågar. Vi har sedan ett antal år tillbaka bildat en energigrupp som driver frågorna kring AI-styrning av energi. Genom att tillämpa det på våra bostäder i det äldre beståndet från sent 1960-tal har vi kunnat spara energi. Samtidigt har vi fått jämnare temperaturer och därmed nöjdare kunder eftersom de uppfattar ett förbättrat inneklimat.

Hanna Hall, Projektutvecklare, Sverigehuset i Göteborg AB

– För oss som litet bolag är det viktigt att jobba tillsammans med stora företag som Skanska och andra som har stor kunskap på området och ta del av deras erfarenhet och kunskap. För oss ligger de största utmaningarna när det kommer till energifrågan främst i nyproduktionen. I förvaltningen handlar det om saker som att vi energioptimerar och sätter upp solceller.

– I nyproduktionen strävar vi alltid efter att nå energiklass B och sådant som solceller är i dag en hygienfaktor. I dag ser vi till att ha gemensam energiförsörjning men enskild debitering i våra nyproducerade bostäder.

– Vi skulle gärna kombinera bergvärme och fjärrvärme exempelvis men det innebär dubbla investeringskostnader och det är svårt att räkna hem, vi måste hålla nere kostnaderna. En begränsad betalningsförmåga hos kunderna gör det svårt att experimentera med energifrågorna. 

– För att möta framtida utmaningar är det noga för oss att bygga energieffektiva byggnader vad gäller såväl fönster som väggar, utnyttja fjärrvärme och inte underdimensionera de lösningar vi bygger in. 

– Jag tycker att det som presenterades på frukostseminariet var väldigt intressant. Vi själva bygger främst bostäder och därför är det viktigt när man bygger större områden att kunna gå samman med de som bygger exempelvis kontor för att tillsammans kunna optimera energilösningar. Tyvärr ser vi i dag att man mer tänker mer i silos.

– Energibolagen borde kunna öppna för den här typen av gemensamma lösningar. Jag kan tycka att det borde vara tvingande med samverkan på det här området. Och så måste det finnas ekonomiska incitament så att det inte blir dyrare att skapa bättre och mer energieffektiva lösningar.

Senast uppdaterad: 2025-05-20

Rekommenderad läsning