Torrdockan i Malmö byggdes 1857 och från 1870-talet användes den av Kockums mekaniska verkstad, som med åren utvecklades till ett av världens största skeppsvarv. På denna historiskt viktiga plats gjordes grundläggningen för Öresundsbron. 1996 påbörjades gjutningen av brons två pylonkassuner – de betongfundament som utgör basen för de drygt 200 meter höga pylonparen som bär upp brospannet. Petter Stänkelström är i dag kalkylchef på Skanska, men då var han produktionschef och kom direkt från ett annat byggprojekt i megaformat – Högakustenbron i Kramfors.
– Jag tänkte att det skulle vara ungefär samma sak, men det blev lite av en kulturchock. I Norrland kunde man komma överens om det mesta med ett handslag. Här jobbade danskar, svenskar och tyskar och allt skulle dokumenteras och granskas. Samtidigt var det kul att få vara i en så internationell miljö.
En enorm operation
Torrdockan blev Petters bas i nio månader medan gjutningen pågick. Sedan transporterades de 20 000 ton tunga kassunerna ut till brolinjen med en specialbyggd pontonkatamaran. Eftersom betongfundamenten behövde placeras i exakt rätt läge användes det då supermoderna satellitnavigationssystemet GPS, men man tog även hjälp av dykare och undervattenskameror.
– Det var en enorm operation att först köra ut dem till platsen och sen gjuta fast dem i botten. Efter det gjöt vi bropelarna med klätterform med en hastighet på runt fyra meter i veckan, lite beroende på väder och vind.
Hejade på Kungen
Brobygget väckte så klart stor uppmärksamhet och Petter Stänkelström fick hälsa på en hel rad med höjdare som ville studera arbetet.
– Percy Barnevik satt i Skanskas styrelse då och var självklart där. Statsminister Göran Persson kom på besök och jag fick även hälsa på Kung Carl-Gustaf. Kungen träffade jag redan i det militära, men han kände inte igen mig!
I dag jobbar Petter Stänkelström med att annat stort projekt på Skanska – utbyggnaden av slutförvaret av kortlivat radioaktivt avfall i Forsmark, men han minns tiden på Öresundsbron med både värme och stolthet.
– Det var roligt att vi kunde ge nytt liv åt det nedlagda skeppsvarvet i Malmö och väldigt kul att ha varit med och bidragit till ett så spektakulärt byggnadsverk.