Elpriserna rusar och energi har blivit en bristvara. För att klara framtidens effektbehov behöver samhällets aktörer ta större ansvar för sin energianvändning. En insikt som lett fram till ett samarbete mellan Skanska och Soltech Energy, med målet att utveckla morgondagens energisystem.
– I dag när vi vill ansluta en av våra egenutvecklade fastigheter till elnätet får vi i princip aldrig så mycket kraft som vi och våra kunder önskar. Vi behöver hitta lösningar där våra hus inte kräver lika mycket energi, men också där vi kan styra hur och när vi använder den, säger Henrik Ahnström, innovationschef på Skanska Kommersiell Utveckling i Norden.
System för lagring
Grundidén är att alla Skanskas egenutvecklade kontorshus ska kunna tillverka el, till exempel genom byggnadsintegrerad solcellsteknik.
– I stället för att sätta solceller utanpå på huset, och därmed öka materialets koldioxidavtryck, undersöker vi hur vi kan byta ut delar av fasaden mot ett solcellsmaterial. Då blir själva väggen eller taket energiproducerande och vi närmar oss våra mål om nettonollutsläpp, säger Henrik.
Men det räcker inte med att producera energi. Det behövs också ett smart system som kan lagra energi, inte minst för att skära bort de effekttoppar som belastar nätet vissa tider på dygnet.
– Vi tittar hela tiden på olika lösningar och hur vi kan bygga in någon form av batteri- eller vätgaslagring och styra alla energiflöden, säger Henrik och fortsätter:
– Piloter i mindre skalor, men vi känner att det är viktigt att snabbt testa något som vi kan lära oss av.
Den smarta staden
En sak som underlättar arbetet är det faktum att Skanska numera äger de kontorsfastigheter som företaget utvecklar i Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Det gör det enklare att innovera och testa ny teknik. Våra kontorsprojekt blir som testbäddar där vi kan hitta de mest optimala lösningarna för att nå vårt och samhällets mål om klimatneutralitet.
På längre sikt ser Henrik Ahnström ett behov av branschgemensamma lösningar för att kunna skapa den smarta staden på riktigt.
– När vi utvecklar kommersiella kontorsfastigheter behöver systemen prata med varandra. Belysningen med ventilationen etc. Här krävs innovation för hela branschen för att driva utvecklingen framåt.
Henrik tror också att vi kommer att få se fler energisamarbeten i samhället framöver.
– Om det ska bli hållbart på riktigt behöver fastighetsägare dela på den energi som produceras i kvarteren. Om vi inte löser det här kommer vi att få se ännu högre elpriser och större effektproblematik. Vi behöver göra det här tillsammans för att lyckas.