Året var 2007 och Andy Hägglund hade bara jobbat som produktionschef i tre månader när det knackade på byggboden – det var polisen. De meddelade att en medarbetare befann sig på sjukhus med allvarliga handskador.
– Olyckan berörde mig djupt. Först insikten om hur hemskt det måste ha varit för honom, men också hela hans situation. Att som 58-årig snickare skada sig, inte kunna jobba, förlora inkomst, kollegor och ett sammanhang.
Rutinerna kring rapportering av olyckor och tillbud var inte lika tydliga som de är i dag och Andy blev den sista att få veta vad som hänt.
– Det kändes inte alls bra att få beskedet från polisen, säger han från det tillfälliga kontoret i den nyligen färdigställda byggnaden Separatorn i Flemingsberg utanför Stockholm.
Viktigt att vara öppen och lyssna
Temat för Skanskas årliga säkerhetsvecka är i år ”Riskmedvetenhet”. Det handlar om vikten av att se riskerna i vardagen, prata om dem och agera innan olyckan sker. En av Andys ledstjärnor i dag är att vara närvarande som chef. Att skapa en kultur där medarbetare inte tvekar att påminna varandra och vågar säga till om något kan vara en risk.
– Som produktionschef är det viktigt att jag är först med att visa vad som är okej på arbetsplatsen. Att jag inte blundar för något som kan innebära risk, och att jag är öppen och lyssnar när någon påtalar en risk. Framför allt att jag är ute på plats, säger Andy som startar varje dag med ett morgonmöte.
Han försöker tillbringa så mycket tid som möjligt ute på bygget, ”så att alla känner till vem jag är och känner att de kan prata med mig”. Något han även efterfrågar av andra i ledande positioner.
– Det är viktigt att även cheferna till våra underentreprenörer tar arbetsgivaransvaret för sina medarbetare och är närvarande, så att vi kan samverka i arbetsmiljöarbetet, förklarar Andy.
Ordning och reda med tydliga regler
Andy har genom åren fått mycket inspiration, motivation och stöd av en beställare på Skanska Fastigheter, Hans Wallström, och kollegan Rikard Andersson på Skanska Väg och anläggning, som båda är förebilder när det kommer till arbetsmiljöarbete på Skanska.
– Rikard har lärt mig vikten av att ha en bra dialog med våra yrkesmedarbetare ute på plats, medan Hans hela tiden utmanar mig att aldrig stanna upp och att ständigt förbättra arbetsmiljöarbetet.
Efter olyckan 2007 fördjupades också insikterna om betydelsen av en god och säker arbetsmiljö.
– Jag förstod att om jag ska lyckas i rollen som produktionschef måste också arbetsmiljön fungera. Det är förutsättningen för allt annat. Har vi ordning och reda och en god planering minskar risken att kollegor kommer till skada, och vi hittar material, verktyg och utrustning på rätt plats. Om vi har tydliga regler kan alla känna sig trygga. Det påverkar hela produktionen positivt.