I dag går det nästan inte att tänka sig ett Sverige utan Ölandsbron, men det fanns en tid då båt över Kalmarsund var det enda sättet att ta sig mellan fastlandet och landets näst största ö. Broplanerna hade diskuterats i decennier men hela tiden stoppats. Det fanns en oro för hur bygget skulle påverka Ölands unika flora och fauna. 1966 drevs projektet ändå igenom i Riksdagen och Skanska, eller Skånska Cementgjuteriet som bolaget hette då, fick i uppdrag att leda det.
Första spadtaget togs i december 1967, men det var ett bygge kantat av utmaningar. Särskilt komplex var grundläggningen i Kalmarsunds ler- och kalkstensbotten. Arbetet präglades även av hårt väder, med piskande regn och snö tillsammans med isande vindar som drog över vattnet.
Kungen klippte bandet
Det tog fem år att bygga Ölandsbron, som länge var Europas längsta, och fortfarande är Sveriges längsta bro med sina 6 072 meter. Den fyrfiliga bron knöt nu samman E22 och Kalmar på fastlandet med Färjestaden och väg 136 på Öland.
Den 30 september 1972 klippte en ung Kung Carl XVI Gustaf bandet till det som skulle bli ett lyft både för öborna och semesterfirande svenskar – som nu kunde ta bil och husvagn till sommarparadiset.
På 1980-talet hamnade bron i nyheterna igen då man upptäckte att betongen i lågbrodelen börjat vittra sönder. Skanskas kalkylchef Petter Stänkelström förklarar:
– Skadorna berodde i huvudsak beror på tre faktorer: bräckt vatten som användes vid betongtillverkningen, den kalksten som användes som ballast och vattenavrinningen från brobanan som runnit längs bropelarna, säger han och påpekar:
– Bron är konstruerad och byggd helt enligt det regelverk som gällde i slutet av 1960-talet, men i dag vet vi bättre.
Ett kärt landmärke
Skadorna åtgärdades och bron har sedan underhållits regelbundet för att kunna bära de runt 25 000 fordon som dagligen passerar bron på sommaren och de 15 000 fordon per dag som nyttjar bron resten av året. Efter 50 år verkar det som att Ölandsbron har mer att ge. 2005 gjorde Trafikverket en studie som visade att bron skulle kunna stå i ytterligare 70 år, det vill säga till år 2075.
– Den är ett kärt landmärke som betyder mycket för många. Men viktigt att lyfta fram är den stora betydelsen bron haft för sin region och för de som vill bo och verka på Öland, vilket inte var självklart före bron, sa Trafikverkets regiondirektör Lennart Andersson i samband med 50-årsfirandet 2022.
Källa: Trafikverket, Wikipedia, Kalmar läns Museum, SVT