Drömmen om en fast förbindelse mellan Sverige och Danmark började spira redan 1872, men genom åren möttes varje nytt förslag först av debatt och sedan – tystnad. På 1980-talet började något förändras. Tanken på ett starkare Öresund fick nytt liv, och det var här någonstans en ung, ambitiös ingenjör klev in på Skanska.
Brokonstruktören Håkan Camper fick delta i de förstudier som till slut mynnade ut i ett konkret och genomförbart förslag till en kombinerad bro- och tunnellösning.
– Det var otroligt spännande att få jobba med ett så omtalat projekt, där många före oss hade försökt och misslyckats. Jag hade en chef som sa ”Blir det ingen bro nu kommer det aldrig att bli någon”. Det kändes verkligen som sista chansen, men det låg i luften att – nu händer det!
Okonventionell lösning
Skanska gick ihop med flera stora byggföretag i konsortiet Sundlink Contractors för att kunna genomföra bygget. Håkan fick titeln designchef, men jobbade framför allt som Sundlinks projekteringsledare och ansvarade för att koordinera arbetet.
– Det var vårt att jobb att hitta de bästa tekniska lösningarna för att bygga bron så snabbt och effektivt som möjligt. Om lösningen ingick i avtalet eller inte fick kontraktsfolket diskutera senare. Det viktigaste var att projektet inte stannade av. Det var full fart framåt hela tiden.
Broelementen tillverkades i Spanien, med leveranser en gång i månaden. Vid ett tillfälle låg bygget efter när pråmen kom och vad gör man egentligen av två 140 meter långa betongkonstruktioner?
– Vi använde pontonkranen Svanen för att stapla broelementen ovanpå bron, vilket får sägas är en ganska okonventionell lösning. Jag skulle vilja påstå att Svanen var den enskilt viktigaste faktorn för att projektet skulle gå att genomföra. Helt avgörande för många moment.
Den värsta resan
Inför ett juluppehåll väntade man otåligt på transporten från Spanien, som då skulle gå över Biscayabukten – ökänd bland sjöfolk för sina ofta plötsliga och kraftiga oväder.
– Det gjordes sannolikhetsanalyser som kom fram till att det var säkert att resa. När broelementen var på plats träffade jag sjökaptenen. Han berättade att han under sina 25 år aldrig varit med om en värre båtfärd. Men brodelarna kom fram innan jul så allt var frid och fröjd i projektet, säger Håkan med ett skratt.
Länken mellan Sverige och Danmark invigdes med pompa och ståt år 2000, men för Håkan har Öresundsbron fortsatt att vara en del av yrkeslivet och vardagen. Han har hjälpt till med underhållsarbeten genom åren – senast 2023.
– Jag åker fortfarande skidor med en beställarkollega som var min motpart i projektet. Några blev kära och gifte sig under bygget. Efter 42 år på Skanska är pensionen nära men bron kommer alltid att finnas i mitt hjärta.