c

BoKlok Vallda, Kungsbacka

  • Vallda
  • Vallda
  • Vallda

Modulhus ger billiga och populära hem

Precis vid havet ligger de 24 lägenheterna, fördelade på fyra vinkelhus, som BoKlok har byggt i Vallda strax utanför Kungsbacka. BoKlok är Skanskas och IKEAs gemensamma projekt som erbjuder modernt och prisvärt boende. Projektet är en totalentreprenad i egen regi, byggd på mark ägd av Skanska.

De faluröda tvåvåningshusen ligger inbäddade i grönska ett stenkast från havet. Bara tre mil söderut finns Göteborg med allt en storstad erbjuder. Husen är byggda i egen regi på Skanskas mark.

Älmhult uppfördes i Kungsbacka

2008 skulle Skanska bygga villor i området, ett krav från Kungsbacka kommun var att vi även byggde lägenheter. Vi såg det som ett perfekt tillfälle att testa huset Älmhult, BoKloks första hus som består av moduler. BoKlok är ett samarbete mellan Skanska och IKEA. Idén är att bygga moderna bostäder som passar de flesta plånböcker.

Vallda är det första projektet då BoKlok använde moduler. Industriell produktion och snabb montering betyder att vi kunde pressa priserna ännu mer. Kort monteringstid innebar även att huset blev tätt snabbt och risken för fukt minimerades.

Spaden i backe augusti 2008

Vi satte spaden i backen i augusti 2008. Marken bestod av lera vilket innebar en utmaning. Vi löste problemet med pålning och fick därmed en stabil grund. Grundläggningen består av en isolerad bottenplatta av betong. Uppvärmningen sker med bergvärme, vilket är en hållbar energikälla. De fyra husen är byggda i trä, vilket är ett materialval som är skonsamt för miljön.

Extra takhöjd och egen entré

Vart och ett av de fyra vinkelhusen består av två 2:or, två 3:or och två 4:or. Alla lägenheter har extra takhöjd och är otroligt välplanerade. Husen är byggda med loftgångar, vilket innebär att alla har egen entré.

Mellan de trivsamma flerfamiljshusen anlade vi gemensamma trädgårdar med häckar, buskar, äppelträd och grusgångar. Alla lägenheter har en altan eller balkong. Boendet är populärt eftersom det innebär möjligheten att bo i lägenhet med villakänsla.

I april 2009 kunde kunderna flytta in i sitt nya boende vid havet. Erfarenheterna från Vallda har tagits tillvara och husmodellen Älmhult finns nu på ett antal platser i Sverige. Sedan dess har de populära husen i Vallda figurerat i mängder av presentationer och marknadsmaterial. Pilotprojektet blev mer lyckat än vi hade vågat hoppas på.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading