c

BoKlok Sandslätt, Falkenberg

  • Sandslätt
  • Sandslätt

Prisvärda bostäder vid havet

I natursköna Sandslätt, Falkenberg, har BoKlok byggt 21 radhus och 13 kedjehus. Husen är byggda av BoKlok i egen regi, på mark som ägs av Skanska. Idrottsplatsen Falkenberg Arena är granne och centrum ligger på bekvämt cykelavstånd. Sandslätt ligger dessutom bara tio minuters gångväg från havet och Skrea strand.

Stor efterfrågan

Efterfrågan på billiga bostäder var stor i området, vilket styrde valet av hustyp. BoKlok är ett samarbete mellan Skanska och IKEA, idén är att bygga bostäder som gör att fler har råd att bo bra.

Vi började bygga radhusen i juni 2011 och ett drygt år senare kunde de boende flytta in. Kedjehusen tog drygt ett halvår att bygga, inflyttning skedde i februari 2013.

Sandslätt består av trähus som är tillverkade på ett sätt som är skonsamt mot miljön. Trä är ett materialval som gör litet avtryck på miljön, dessutom innebär en industrialiserad process mindre spill.

Nöjda kunder

De vita och stilrena husen är extremt välplanerade. Varje hus är 108 kvadratmeter men upplevs som större. Responsen från kunderna har varit mycket positiv. De har fått prisvärda och yteffektiva hus med ett fantastiskt läge.

Smidig byggprocess

Marken bestod av gammal sjöbotten och det fanns en del torv som behövde grävas upp och fraktas bort. Annars gick markberedningen bra.

Hela produktionen löpte väldigt smidigt tack vare ett sammansvetsat team och god planering.

Planelementen levererades från fabriken och monterades snabbt ihop. Vi hade tätt tak på två radhusenheter i veckan. Den snabba monteringen möjliggjorde ett billigare pris till slutkunden och minskade även riskerna för fukt då huset snabbt blev tätt.

Något som underlättade produktionen var en platta som byggdes på marken. Det var en fullskaleritning av huset där yrkesarbetarna kunde mäta in allt och bygga vissa moment. Exempelvis mättes takstolar ut och byggdes klart på marken, sedan lyftes de på plats. Alla genomföringar mättes även ut så elektriker och rörläggare visste exakt var rör och ventilation kom upp.

Flera erfarenheter rikare

I Sandslätt tog vi vara på erfarenheterna så att produkten kan förbättras ytterligare till nästa gång vi bygger den. Så gör vi i varje BoKlokprojekt och därför kan vi bygga billiga hus med väldigt hög kvalitet.

I augusti 2012 stod radhusen klara för inflyttning. Vi hade då jobbat med kedjehusen i ett par månader, de är av samma modell som radhusen men separerade med en carport. I februari 2013 var även kedjehusen klara.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading