c

BoKlok Junigården, Landskrona

  • De välplanerade bostadsrätterna ligger centralt men ändå lummigt.

Billiga bostadsrätter i gammal handelsträdgård

I centrala Landskrona har vi byggt 28 välplanerade bostadsrätter. De sex tvåvåningshusen ligger i en gammal handelsträdgård och är byggda i egen regi. BoKlok Junigården är den andra etappen i området, tidigare byggde vi kvarteret Årstiderna precis bredvid. Produktionsstart var i augusti 2010 och bara sex månader senare flyttade de första boende in. I november 2011 var det sista huset klart för inflyttning.

Samarbete med IKEA

BoKlok är ett samarbete mellan Skanska och IKEA. Affärsidén är att erbjuda moderna och billiga lägenheter som många har råd med. Henrik Grahn, projektledare på BoKlok, berättar om projektet:

– Junigården är ett attraktivt område och de som flyttade in blev väldigt nöjda. Husen ligger väldigt centralt men ändå lummigt. Vi bevarade många fina träd från den gamla handelsträdgården. Det blev även väldigt luftigt mellan husen. Egentligen hade vi kunnat bygga fler hus på den stora tomten men vi var osäkra på hur marknaden såg ut.

34 välkomna tillskott i Landskrona

Det visade sig att bostadsrätterna var ett vältillkommet tillskott på bostadsmarknaden i Landskrona, där det annars främst finns hyresrätter. En visningslägenhet bidrog till att försäljningen tog fart.

– När folk får komma in i en lägenhet så blir det en annan känsla än om vi visar en planritning. Efter Junigården har vi alltid försökt ha en visningslägenhet, säger Henrik Grahn.

Andra orsaker till ett lyckat projekt var bra inköp och styrning på arbetsplatsen. En sjunkande ränta och bra samarbete med banken gjorde att vi kunde sänka månadsavgifterna.

I Junigården byggde vi fem vinkelhus med sex lägenheter i vardera, och ett rakt hus med fyra lägenheter. Det blev totalt 34 lägenheter med mellan två och fyra rum och kök. Husen ger ett stilrent intryck och har en stående svart träpanel. Projektet var en totalentreprenad i egen regi på mark som Skanska köpt av Landskrona kommun.

Extremt snabb byggprocess

Tiden mellan start av markarbeten och inflyttningen i den första lägenheten var endast sex månader. Något som underlättade mycket var att vi hade byggt en etapp tidigare, därmed hade vi alla kontakter och förutsättningar klara vid starten.

I augusti 2010 började vi med markarbetena. Vi använde en prefabricerad grund, vilket innebar att vi kunde lägga grunden för ett hus på en förmiddag. Stora betongblock levererades från fabriken och lades ut på marken.

Husen består av moduler som byggs i fabrik. Modulerna plastas in i torr miljö och fraktas till byggarbetsplatsen. Vi bygger ett hus på en dag, vilket innebär en minimal risk för fukt. Det är en trygghet för oss och våra kunder.

Väg stängdes av

Vår största utmaning var att vägen till arbetsplatsen plötsligt skulle byggas om på grund av dålig bärighet. Vägen stängdes av i åtta veckor, vilket innebar att vi behövde hitta en ny transportväg för att få dit husmodulerna, grus och annat byggmaterial. Kommunen var hjälpsam och vi fick ner en del skyltar så att lastbilarna kunde komma fram.

God kommunikation med kommunen gav en snabb lösning, enligt Henrik Grahn. Även när det gäller grannarna så var kommunikationen A och O:

– Grannarna var lite oroliga eftersom ett annat byggprojekt i området hade dragit ut på tiden, det hade även varit mycket transporter. Jag lugnade dem och berättade att vi monterar ett helt hus på en dag och vi tar ett hus i veckan. Det innebär begränsade transporter under en kort tid. Grannarna tyckte att det var rimligt.

Hög säkerhet och högt i tak

Säkerheten på arbetsplatsen följde Skanskas höga krav. Vi fick ett besök av Arbetsmiljöverket som innebar en trevlig pratstund och en godkäntstämpel. De hade inga anmärkningar.

Teamet som byggde Junigården är ett samspelt gäng som har jobbat ihop i många BoKlokprojekt. Henrik Grahn berömmer dem för deras höga kompetens och den härliga stämningen. Slutresultatet är ett vackert område där kunderna trivs, BoKlok har fått ett gott rykte i Landskrona.

BoKloks första Gröna arbetsplats

Junigården var en Grön arbetsplats, vilket är Skanskas egen miljömärkning av byggprocessen. Detta var det första BoKlokprojektet som fick den märkningen.

BoKloks trähus är lite snällare mot miljön på flera sätt. Trä är ett material som inte orsakar lika höga koldioxidutsläpp som andra material. Den industrialiserade processen innebär även mindre spill.

Eftersom Landskronas tätort tidigare nästan uteslutande har bestått av hyresrätter är det en god samhällsvinst att bostadsutbudet har breddats med bostadsrätter. Dessutom är de populära bostadsrätterna billiga, vilket innebär att fler har möjlighet att köpa ett hem.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading