c

Torvalla, Östersund

  • Husen är ovala för att minska energiförbrukningen.
  • Ett enda våningsplan underlättar logistiken och det krävs mindre personal nattetid
  • Ytterväggarna är 550 mm breda för att minska energibehoven
  • Taken har en komplicerad rundad konstruktion, takstolarna är branta och stora.

Framtidens äldreboende erbjuder frihet och trygghet

I Torvalla utanför Östersund har vi byggt ett äldreboende som ger de äldre frihet och trygghet på samma gång. De har egen lägenhet med tillgång till personal och hjälp dygnet runt. Här finns gemensamma utrymmen med öppen spis och även ett spa för sköna stunder.

Medellivslängden ökar och de äldre blir allt fler. Östersunds kommun har bestämt sig för att bygga fler äldreboenden med målet att köerna ska vara borta 2016.

Kommunen vill skapa bästa möjliga boenden och har därför startat ett spännande projekt i Torvalla. Äldreboendet består av två spegelvända byggnader. Den ena drivs av kommunen och det andra av ett privat bolag. En forskningsstudie ska jämföra de olika verksamheterna.

Med skidspår och natur inpå knuten ligger husen som har ett spännande utseende. Christina Dalborg, projektutvecklare, berättar om den iögonfallande arkitekturen:

– Husen är ovala, nästan ögonformade, för att minska energiförbrukningen. Mellan byggnaderna finns innergårdar som de boende lätt kan ta sig ut till. Taken är också väldigt speciella och gör att husen nästan ser ut som rymdskepp.  

Byggnaderna har ett enda våningsplan eftersom logistiken blir lättare och det krävs mindre personal nattetid. Det är även lättare för de boende att ta sig ut på innergårdarna utan assistans. Lokala konstnärer har utsmyckat olika avdelningar invändigt.

Äldreboendet har väckt intresse från internationellt håll. Japans befolkning åldras och därför har ambassadören gjort ett studiebesök för att få inspiration.

Samarbetet med Östersunds kommun har fungerat mycket bra. I kundnöjdhetsmätningen efter projektet fick vi högsta betyg, vilket vi givetvis är väldigt stolta över.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading