c

Uppsala Entré, Uppsala

  • Uppsala Entré
  • Uppsala Entré
  • Uppsala Entré

Förvandlingsprojektet som förbättrat Uppsalas infrastruktur

Genom bygget av Uppsala Entré formades en ny och grön stadsdel i Uppsala. Uppsala resecentrum är ett av Uppsalas största förvandlingsprojekt någonsin där hela järnvägsområdet gjordes om för att förbättra kollektivtrafiken. På östra sidan av järnvägen byggde Skanska Uppsala Entré.

Stadsdelen blev en utvidgning av centrumkärnan och erbjuder bland annat bostäder, kontor och hotell. Området omformades till en levande mötesplats med bostäder, kontor, butiker, restauranger och ett förstklassigt hotell.

En levande stadsdel

När Uppsala Entré uppfördes byggdes det sju bostadshus med ett 90-tal bostadsrätter samt butikslokaler i entréplan. Även ett kontors- och handelshus med 12 500 kvadratmeter [MOU1] lokalyta samt ett förstklassigt hotell med 175 rum och konferensmöjligheter byggdes. Idag är området en levande stadsdel där många människor bor, arbetar och tillbringar sin fritid.  Bostadshusen har fått en modern utformning samtidigt som de harmonierar fint med den omgivande äldre bebyggelsen. Husen har ritats av den internationellt uppmärksammade arkitektbyrån Svendborg Architects som även står bakom Uppsala Konsert & Kongress. 

Huset med hotell, kontor och handel formades som en tvådelad båge med sex våningar. Hotellet inryms i den ena delen medan kontor, butiker och restauranger samsas i den andra. Framför huset skapades en naturlig mötesplats, i form av ett torg, för alla som rör sig i området.

Miljön i fokus

Skanska bygger och driver alltid hus med stor hänsyn till miljön. Hotellet har blivit Svanenmärkt och kontorsbyggnaden är Uppsalas första GreenBuilding. Den sistnämnda märkningen innebär bland annat att byggnaden har en energiförbrukning som ligger minst 25 procent under lagkraven. Även bostäderna byggdes med stort fokus på miljön.

Nära till allt

I Uppsala Entré finns all tänkbar närservice så som apotek, mataffär, gym, restauranger och andra butiker. I omedelbar närhet ligger Uppsala resecentrum och du tar dig till Stora torget på bara några minuter.

Tidplan

Vi började bygga Uppsala Entré 2009/2010. Hotell och kontor var redo för inflyttning 2012 och bostäderna färdigställdes 2016.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading