c

Wisby Strand, Visby

  • Wisby Strand
  • Wisby Strand
  • Wisby Strand
  • Wisby Strand
  • Wisby Strand
  • Wisby Strand

Nordens mest inspirerande mötesplats

Kongress- och konferensanläggningen Wisby Strand invigdes 2007 efter två års byggprocess. Wisby Strand bjuder på en underbar utsikt över havet. Det var Gotlands Kommun och Region Gotland som gav Skanska i uppdrag att bygga kongress- och konferensanläggningen.

Projektet fick EU-bidrag eftersom det främjar sysselsättningen på ön genom de nya besökare som anläggningen lockar. Detta var en förutsättning för att Wisby Strand skulle bli av. Vi använde lokal arbetskraft i stor utsträckning vilket skapade arbetstillfällen under själva byggprocessen.

Nordens mest inspirerande mötesplats

Wisby Strand blev utsedd till Nordens mest inspirerande mötesplats på TUR-mässan 2010. Det tar vi som ett bevis på att vi lyckats med uppdraget att skapa en attraktiv anläggning.

Den mjuka och böljande byggnaden ligger precis vid havet i centrala Wisby. Själva entrén ligger mot Almedalen, och precis bredvid finns populära restaurangen och baren Kallbadhuset. Wisby strand är en viktig mötespunkt under Almedalsveckan.

Syftet med Wisby Strand var att bredda säsongen och erbjuda en mötesplats för konferenser året runt. Den möjligheten har inte funnits på Gotland tidigare, eftersom det har saknats lokaler som kan rymma så många personer.

I kongressalen finns plats för 1 100 personer, och köket klarar 1 000 sittande gäster. Dessutom finns 14 mindre konferensrum.

Koppartak och gotländsk sandsten

Wisby Strand är en fantastiskt fin byggnad på en otroligt vacker plats. En stor glasfasad vetter ut mot havet och på kvällen kan konferensgästerna betrakta kvällssolen som sakta sjunker mot havsranden i horisonten. Ett stort och vackert koppartak harmonierar med den mjuka, böjda formen på byggnaden. Gotländsk kalksten används genomgående i byggnaden.

Byggnadens ändar har olika höjd, vilket estetiskt passar väl in på den här platsen. Arkitektföretaget Lund & Valentin i Göteborg ritade Wisby Strand. Direkt innanför entrén finns stora mingelytor och garderober. En trappa upp finns en stor parkettsal och entré till den stora kongressalen med 1 100 platser. Det är en stor gradängsal med scen och modern teknik. Köket klarar 1 000 sittande gäster. Det finns även flera mindre konferensutrymmen.

Byggprocessen

Wisby Strand var ett samarbetsprojekt mellan två distrikt: Norrköping/Gotland och Kalmar. Vi hittade tidigt en samarbetsform som fungerade och samarbetet över distriktsgränserna gick smidigt.

Kravet för att EU-bidrag skulle utbetalas var att projektet blev klart enligt tidsplan. Nya förutsättningar och ändringar tillkom under byggnadstiden. I vanliga fall skulle dessa ändringar innebära att vi sköt på tidsplanen men det gick inte i det här fallet.

Vi fick jobba fortare och tillsätta mer resurser för att bli klara i tid. När projektet var inne i sitt mest intensiva skede, var det svårt att hitta tillräckligt med leverantörer och underentreprenörer på Gotland.

Säkerheten i fokus

Vår duktige produktionschef drev säkerhetsfrågorna stenhårt. Bland annat hade vi närvarokontroll, det vill säga att alla var tvungna att anmäla sig på kontoret innan de gick ut på arbetsplatsen.

- Det kan låta som självklara saker men det är inte så överallt. Framför allt inte för fem år sedan, säger Håkan Isfalk, idag regionchef, Region Hus Sydost.

Den största säkerhetsutmaningen var att få arbetare från Lettland att följa våra regler. De var där för att monterade stommen och det var svårt att få dem att anpassa sig till våra regler när det gäller personskyddsutrustning och annat, men det gick.

EU-medel möjliggjorde projektet

Wisby Strand innebär att Gotland kan locka kongress- och konferensdeltagare året om. Projektet fick EU-medel eftersom Gotland är en ö. Vid TUR-mässan 2010 utsågs Wisby Strand till Nordens mest inspirerande mötesplats.

Tidigare fanns inga lokaler på ön som kunde ta emot stora grupper. Tanken var att bredda säsongen, vilket har lyckats väl. Fler möten på Gotland betyder mer sysselsättning året om, inte bara för konferensanläggningen, utan även för affärer, kaféer, hantverkare med flera.

Lokal arbetskraft

Wisby Strand skapade sysselsättningstillfällen även under själva byggprocessen:

- På Gotland är det viktigt att jobba med lokala leverantörer och underentreprenörer. Det är viktigt att skapa sysselsättning på ön. Det berättar Håkan Isfalk som då var projektchef för Wisby Strand. 

- Vi är väldigt stolta över att ha byggt Wisby Strand. Det är en fantastiskt fin byggnad på en otroligt vacker plats. Jag tror att de som arbetade i projektet ser med glädje tillbaka på den tiden. Wisby Strand är ett projekt man är stolt över att kunna säga att man varit med om att bygga. Jag tror att de gotländska medarbetarna på Skanska är extra stolta eftersom det är en plats som fått stor uppmärksamhet.

Miljövänlig kylning

Vi tar in kylvatten genom en 500 meter lång ledning från havet som bidrar till att kyla byggnaden under den varma årstiden. Det är ett sätt att spara energi. Ett annat sätt att bespara miljön var att köpa in arbetskraft och vissa material från ön, vilket betyder minskade transporter.

Eftersom byggnaden ligger vid havet och ett stenkast från hamnen, kunde vi använda båttransport för materialleverans av huset tunga stålstomme. Det var effektivt men också bättre för miljön.

Projektet i siffror

  • 1 100 platser i den stora kongressalen.
  • 14 konferensrum.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading