c

Gottorp Bunkeflostrand, Malmö

  • Illustration bostadsområde
  • Illustration torg
  • Badrum
  • Vardagsrum
  • Kök.

 

Stadsdelen mellan stad, hav och natur

I Gottorp, i Bunkeflostrand, strax söder om Malmö fortsätter Skanska utvecklingen av ny attraktiv stadsdel med närhet till både natur, hav och stad. Här kommer besökarna att mötas av en varierad bebyggelse med småhus, flerbostadshus samt en centrumetablering med kommersiella verksamheter.

Det kommer att skapas mötesplatser och livsmiljöer för generationer där hållbarhet har varit ett ledord sedan start. Stadsdelens hållbarhetsfokus har resulterat i att Gottorp under 2022 blev Skanskas första Citylab-certifierade stadsdel, och den fjärde i Sverige. En Citylab-certifierad stadsdel lägger grunden för en jämlik, hållbar och trygg miljö och tar även klimatförändringar över tid i beaktande.

I väntan på första projektstart, som är planerad till 2025, har Skanska fram till början av 2024 anordnat en tillfällig aktivitetsplats för barn och vuxna i området för att uppmuntra till lek och rörelse.

Boende, service och kommunikation

Fullt utbyggd kommer stadsdelen att innehålla ca 600 nya bostäder i form av hyres-, bostads- och äganderätter. Härutöver planeras en ny förskola, en stadsdelspark samt en centrumetablering som innefattar en större livsmedelsbutik men också annan kommersiell service som inramar stadsdelens nya torg.

I anslutning till torget kommer även ett mobilitetshus att uppföras som utöver vanliga parkeringsmöjligheter även erbjuder hållbara mobilitetslösningar för boende och besökare

För att underlätta resor med kollektivtrafik planeras en ny busshållplats precis invid området varifrån man snabbt når bland annat närliggande Hyllie, Limhamn och centrala Malmö. Här befinner du dig dessutom endast 20 min ifrån det kontinentala Köpenhamn. Allt detta tillsammans med den vackra Öresundskusten och de stora naturområdena som nära grannar gör Gottorp till en idealisk plats att bo på.

Bekymmersfritt boende med hög kvalitet

I Gottorp kommer Skanska Hyresbostäder att uppföra attraktiva hyresrätter i form av både flerbostadshus och radhus inom två kvarter. Totalt planeras 112 lägenheter i storlekar mellan 1- 5 rum och kök. Lägenheterna håller en hög standard med väl genomtänkta materialval och funktioner som bidrar till ett underhålls- och bekymmersfritt boende.

De boende får tillgång till en innergård med mötesplatser och rum för aktiviteter och lek som skapar trygghet och sammanhållning. Allt inbäddat i riklig grönska med odlingsmöjligheter, bärbuskar och fruktträd.

Egenutvecklad hållbarhetsstandard

Utöver hållbarhetsinsatserna genom Citylab kommer kvarteren att utvecklas utifrån Skanskas egen hållbarhetsstandard - Hållbar Hyresbostad. Den är skräddarsydd för hyresbostäder och ställer krav under hela projektets livslängd: hållbara val under projektutveckling och byggprocess, låg miljöpåverkan under drifttiden och goda förutsättningar för dem som flyttar in att välja en hållbar livsstil.

Alla byggbranschens viktigaste områden ingår som energi, klimatpåverkan, inomhusklimat, dagsljus, fukt, material, vatten, grönytor, socialt värdeskapande, grön produktion och biologisk mångfald. Skanska Hyresbostäder arbetar systematiskt igenom alla hållbarhetsaspekter i varje projekt och uppdaterar kraven löpande för att driva hållbarhetsarbetet framåt på bred front.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading