c

Villa Täby Park, Täby

  • Skanska har utvecklat och byggt äldreboendet Villa Täby Park.
  • Utemiljön bjuder på en fantastisk trädgård med fokus på odling och fågelliv med odlingslådor, pergola och växthus.
  • Här finns 80 ljusa lägenheter.
  • Alla lägenheter har ett litet kök.
  • I lägenheten kan de boende ta emot anhöriga ostört.
  • Villa Täby Park har fokus på nordisk design.
  • Det finns gott om sällskapsytor att umgås i.
  • Miljön är ombonad och trivsam.

Ett hållbart äldreboende byggt för framtiden

I den nya stadsdelen Täby Park i Täby, norr om Stockholm, har Skanska utvecklat och byggt äldreboendet Villa Täby Park. Boendet är en vinkelbyggnad på cirka 5 600 kvadratmeter och inrymmer 80 lägenheter fördelade på åtta avdelningar. I fastigheten finns också personalutrymmen samt garage.

Projektet byggstartade under våren 2020 och hållbarheten har varit i stort fokus. Fastigheten är certifierad enligt LEED guld.

Netto noll primärenergi

Villa Tureberg har netto noll primärenergi. Det innebär att fastigheten tillför lika mycket primärenergi genom förnybar energi, som den behöver för värme, kyla, varmvatten och fastighetsel under ett år. För att uppnå detta har Villa Täby Park utrustats med en solcellsanläggning på taket och andelar i en extern solcellspark.

Hållbara byggmaterial

Under byggprocessen har allt avfall sorterats och återvunnits, inget har gått till deponi.

Byggnaden har uteslutande uppförts med hållbara byggmaterial och har en betongstomme samt bärande ytterväggar. Fasaden är murad och har träinslag av vädertålig Thermowood-panel.

En del av en ny stadsdel

Villa Täby Park är en del av den nya stadsdelen Täby Park där totalt cirka 6 000 bostäder samt arbetsplatser och serviceutbud utvecklas. Området växer sakta fram och förväntas anta sin slutgiltiga form under de kommande två decennierna.

Villa Täby park är byggd för att anpassas för framtiden. Vårdboendet är granne med en tomt där en skola är tänkt att uppföras. Detta har Skanska haft i åtanke vid utformningen av utemiljön. Målet är att det ska vara lätt för barn och äldre att mötas där deras olika gårdar möts. Till exempel har odlingslådor för äldreboendet lagts mot skolgården så att det skulle kunna vara ett gemensamt projekt att odla tillsammans.

Ljusa, luftiga lägenheter

Äldreboendet drivs sedan färdigställandet i februari 2022 av brukaren och hyresgästen Vardaga. I fastigheten finns 80 lägenheter på 30 kvadratmeter med eget badrum och litet kök.
Utemiljön bjuder på en fantastisk trädgård med fokus på odling och fågelliv med odlingslådor, pergola och växthus.

SPP Fastigheter har köpt fastigheten av Skanska.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading