c

Villa Tureberg, Sollentuna

  • Villa Tureberg ligger centralt placerad i Sollentuna.
  • Den gemensamma matsalen är stor och luftig.
  • Lokalerna har harmoniska färger på väggarna.
  • Lägenheterna är ljusa och luftiga.
  • Alla lägenheter har ett eget litet kök.
  • Alla lägenheter har egna badrum.
  • Utemiljön lockar till kreativitet och umgänge under soliga dagar.
  • Högst upp i huset finns en festvåning.
  • Den stora takterrassen lockar ut de boende under soliga dagar.
  • I Villa Tureberg finns det gott om sällskapsytor.
  • Här kan de boende umgås och njuta av trevligt sällskap.
  • Eller krypa upp i en fåtölj för att läsa en bok.

Från gammal mässa till modernt boende för äldre

I Sollentuna har Skanska utvecklat och byggt Villa Tureberg som både inrymmer ett särskilt boende för äldre (SÄBO) och ett gruppboende. Fastigheten, på fem våningar, är cirka 4 500 kvadratmeter.
Vårdboendet består av 60 äldreboendelägenheter fördelade på sex avdelningar och gruppboendet har sex lägenheter med stort fokus på att skapa en hemmakänsla och trygghet för de boende.

Mässområdet får nytt liv

Villa Tureberg ligger i det gamla mässområdet i Sollentuna. Här planeras för ett helt nytt område som blir en viktig del i utvecklingen av att skapa en härlig levande stadsdel i centrum av Sollentuna. Villa Tureberg var den första fastigheten som bebyggdes på det gamla mässområdet.

Befintligt garage fick leva kvar

Arbetet påbörjades i april 2021 och fastighetens utformning planerades utifrån ett befintligt garage som blivit kvar efter att Sollentunamässan revs. Syftet var att använda garaget även i den nya byggnaden.

I samband med rivningen av den mässan jobbade vi med återbruk av materialet. Delar som gick att använda såldes och fick nytt liv igen. Till exempel hamnade aluminiumtrossar från mässans tak i TV4-programmet ”Grand Designs”.

Certifierad enligt LEED guld

Villa Tureberg är certifierad enligt LEED guld vilket innebär att fastigheten är byggd för att klara högt uppsatta hållbarhetskrav avseende klimat, energiprestanda och materialval samt avfalls- och vattenhantering.

Fastigheten har solceller på taket och är byggd i hållbara material med låg klimatpåverkan, till exempel trä och återvunnet tegel i fasaden.

Trygghetsvandingar och rätt utebelysning

Under detaljplanen arbetade vi mycket med tryggheten i området. Genom trygghetsvandingar och rätt utebelysning skapades en miljö som kändes säker för alla.

Ljusa och luftiga lägenheter

På varje våning i Villa Tureberg finns en matsal och ett gemensamt sällskapsrum. Det finns också gott om utrymmen där de boende kan dra sig tillbaka och spendera tid för sig själva. Lägenheterna är cirka 30 kvadratmeter och ljusa och luftiga.

Högst upp i huset finns en stor festlokal där fester och gemensamma aktiviteter hålls. På årets varmare tider så finns en fin innergård där de boende kan spendera sin tid.

Vardaga bedriver verksamheten

Projektet är uppfört i nära samarbete med hyresgästen Vardaga som idag bedriver verksamhet i fastigheten och boendet är ett av deras mest populära.

Köpare och långsiktig ägare av fastigheten är NREP.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading