c

Soluppgången, Växjö

  • Hyresbostadsprojektet Soluppgången i Växjö. Bild: MK 3Design Studios
  • Hyresbostadsprojektet Soluppgången i Växjö. Bild: MK 3Design Studios

Förskola och bostäder med hyrestak

Soluppgången är hyresbostadsprojektet som färdigställer området Hovshaga, 3 km från Växjö centrum. Här blir Skanskas hyresrätter ett fint komplement till den befintliga bebyggelsen som består främst av enfamiljshus och bostadsrätter. Tre fyravåningshus rymmer 60 lägenheter med 1-4 rum och kök. De byggs i en genomgående hög standard sett till material och utförande.

Förskola ger positiv mix

Utmärkande för projektet är att Skanska Hyresbostäder även utvecklar en förskola för 125 barn. Den stora innergården görs flexibel för att kunna utnyttjas av förskolan på dagtid vardagar och de boende övrig tid. Det blir en kuperad miljö med lekredskap, många träd och grönska. Varje hus får dessutom en egen yta med sittplatser där de boende kan umgås med grannar och vänner.

Den ovanliga lösningen ger ett livfullt kvarter över större del av dagen.

”Det vi uppskattar särskilt med Soluppgången är den stora förskolan i bottenplan. Vi tror på bostadskvarter som har ytterligare funktioner med mervärden för de boende och kvarteret som helhet. Vår affär är just bostäder och samhällsfastigheter som förskolor och LSS-boenden. Det är en positiv mix som bidrar till social hållbarhet”, säger Karl Vahlund, transaktionschef på K2A som förvärvat projektet som långsiktig fastighetsägare.

”Resultatet blir ett levande kvarter, en samlingsplats. När de flesta boende är på arbetet och kvarteret hade kunnat kännas öde så leker förskolebarnen på gården. Familjerna som bor i hyreslägenheterna kanske till och med har barnen på förskolan i samma byggnad, det underlättar vardagen”, säger Martin Dahlberg, affärsutvecklare på Skanska Hyresbostäder.

Soluppgången har uppförts med Boverkets investeringsstöd, som säkerställer en långsiktigt attraktiv hyresnivå i projektet. Det ger fler människor möjlighet att flytta in i nyproducerade hyresrätter. Samtidigt väljer många hyresgäster att bo kvar under en längre tid: en gynnsam förutsättning för fastighetsägaren.

Solceller och el till bil

Hållbarhetsinsatserna i Soluppgången utgår från Skanska Hyresbostäders egen standard Skanska Hållbar Hyresbostad. Den är skräddarsydd för hyresbostäder och ställer krav på alla byggbranschens viktigaste områden socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Skanska Hållbar Hyresbostad ställer krav under hela projektets livslängd: hållbara val under projektutveckling och byggprocess, en låg miljöpåverkan under drifttiden och goda förutsättningar för dem som flyttar in att välja en hållbar livsstil.

Soluppgången förbereds exempelvis för en solcellsanläggning på taket till ett av husen. Energin som alstras går till fastighetsel och laddstolpar för elbilar, som ökar de boendes möjligheter att transportera sig på ett hållbart sätt.

Här har vi samlat ett urval av våra svenska referensprojekt

Antal projekt

loading