c

Piren2, Lindholmen, Göteborg

  • De rundade hörnen på Piren2 speglar grannhusets arkitektur. Tegelfasaden gör att byggnaden smälter in med den gamla varvsmiljön.
  • Takterrassen är uppskattad av husets invånare.
  • Vi har valt mörkgrå konvektor för att de inte ska synas utifrån. I byggnadens runda hörn är konvektorerna utformade för att följa fönstrens böjning.
  • Piren2
  • Piren2

Framtidens teknik flyttar in

Takterrassen på Piren2 bjuder på en bländande utsikt över hamninloppet i Göteborg. Här kan husets invånare ta en paus, ha utomhusmöten, äta lunch eller ses på afterwork. Lindholmen har förvandlats från ett gammalt varvsområde till Göteborgs hetaste plats för kunskapsintensiva företag. Båtturen från city tar bara tio minuter och innebär en skön start på dagen.

Skanska har även byggt och utvecklat Radisson Blue Riverside Hotel i samma kvarter på Lindholmen. Några år senare beslöt vi oss för att bygga ett kontorshus bredvid hotellet och anlitade KUB arkitekter. Utmaningen för arkitekterna var att skapa ett hus med en egen personlighet som ändå smälter in i omgivningen. De rundade hörnen speglar hotellets arkitektur trots att byggnaderna annars är väldigt olika. Som en flirt med de gamla varvsbyggnaderna valde vi en vacker prefabricerad betongfasad med ingjutet tegel.

Samarbetet med hyresgästen har präglat projektet och resulterat i att lokalerna har kunnat anpassas enligt deras önskemål. Det har vi lyckats med trots den korta tiden från kontraktsskrivning till inflyttning. Zenuity är ett spännande företag som utvecklar självkörande fordon. Det är ett gemensamt bolag grundat av Volvo Cars och Autoliv.

Zenuity ville ha en planlösning som väcker nyfikenhet; genom att placera alla labb synliga bakom glasväggar blir de en naturlig del av verksamheten och lokalerna. Verksamheten ställer krav på extra kylning och eleffekt i dessa utrymmen. Mindre än ett år efter den första kontakten kunde Zenuity flytta in i en byggnad som hade anpassats efter deras behov in i minsta detalj.

Lindholmen är ett mycket attraktivt område, ett av Göteborgs mest kunskapsintensiva och expansiva område. Det bekräftas av att den spännande hyresgästen Zenuity valde att etablera sitt huvudkontor här och att Piren2 såldes till Platzer Fastigheter redan våren 2017.

Antal projekt

loading
Se även Skanskas globala projekt på www.skanska.com/projects