c

Boendebyggarna i Vivalla – ett lyckat projekt med viktiga lärdomar

I renoveringsprojektet i miljonprogramsområdet Vivalla i Örebro har arbetslösa boende fått sexmånaders praktik som boendebyggare. Något som givit dem värdefulla erfarenheter som i många fall öppnat nya dörrar till arbetsmarknaden. Vilka effekter och vilket värde har satsningen gett tillbaka till samhället? Finns det framgångsfaktorer i projektet som vi kan lära oss av?

Skanska har tillsammans med beställaren ÖrebroBostäder och Arbetsförmedlingen utvecklat modellen och arbetssättet som vi kallar boendebyggare. Nu när projektet kommit halvvägs ville vi gärna försöka oss på att utvärdera satsningen. För att bättre förstå vilka effekter den sociala investeringen har på samhällsekonomin och vilka framgångsfaktorerna är inledde vi ett samarbete med nationalekonom Ingvar Nilsson och Eva Nilsson Lundmark. De fick i uppdrag att göra en socioekonomisk analys av de sociala investeringarna i Vivalla.

Vi vill gärna dela med oss av våra lärdomar och de insikter som vi fått i Vivalla-projektet, du hittar rapporten samt en kortversion här intill.

Senast uppdaterad: 2017-02-22