c

Pressmeddelande: Skanska bygger Lunds högsta byggnad, Ideon Gateway, för 250 miljoner kronor

Pressmeddelande 2010-09-01 08:30 CET

Skanska har vunnit uppdraget att bygga nya kontor och ett nytt hotell i Lund, Ideon Gateway, åt Ikano Fastigheter. Kontraktssumman uppgår till cirka 250 miljoner kronor.

Ideon Gateway, Lund

Ideon Gateway, som är 75 meter hög och omfattar 22 000 kvm, kommer med sina 19 våningar att bli Lunds högsta byggnad, cirka 150 meter över havet. Med en fasad i glas förstärks den unika och inspirerande miljön. Att glaset skiftar färg beroende på vilken vinkel man tittar från ger byggnaden yttre karaktär som går hand i hand med dess insida.

– Det känns otroligt bra att vara med och skapa Lunds nya landmärke. Skanska har lång erfarenhet av liknande projekt vilket vi utnyttjar för att uppnå rätt kvalitet, nöjd kund och hög säkerhet säger Hans Fransson, distriktschef på Skanska Sverige.

– Ideon Gateway blir en spännande byggnad både in- och utvändigt. Vi har valt Skanska som partner då vi vet att vi tillsammans kan skapa ett hus som blir Lunds bästa mötesplats för entreprenörer och visionärer. Skanska har dessutom ett tydligt miljöengagemang, vilket stämmer väl överens med våra ambitioner att skapa ett hållbart hus säger Fredrik Åkesson, ansvarig på Ikano Kontor.

Byggstarten är planerad till fjärde kvartalet i år och Ideon Gateway beräknas vara färdigställt i juli 2012. Under byggtiden räknar Skanska med att sysselsätta cirka 120 personer.

Ideon är Sveriges och en av Europas mest framgångsrika mötesplatser för visionärer, entreprenörer och riskkapital. I företagsparken utvecklas fler innovationer till lönsamma affärer än någon annanstans i landet och den växer fortare än andra forskningsparker både i Sverige och utomlands.

I Lund har Skanska tidigare byggt Sony Ericssons nya kontorshus Forskaren 3 vilket blev stadens första kontorshus med miljömärkningen EU GreenBuilding.

Skanska genomför arbetet utifrån konceptet Grön Arbetsplats som är Skanska Sveriges egen miljömärkning av byggarbetsplatser. Ambitionen är att reducera energianvändningen för bland annat belysning och uppvärmning. Dessutom ställs miljökrav på fordon och kemiska produkter.