c

Takparker i Malmö tog hem Skanskas studentpris

Pressmeddelande 2012-03-14 16:10 CET

Varför inte använda tunnelbanesystemet för att göra sophanteringen smartare? Eller bygga bostäder i form av moduler som de boende kan ta med sig när de flyttar? Kreativiteten flödade när landets studenter skickade sina bidrag till Skanskas studenttävling som nu har avgjorts.

Viktor Stojanovski, illustration 1

I år är första gången som studenttävlingen Skanska Sustainable Cities 2012 arrangeras. Syftet är att hitta nya idéer och visioner för hur tillväxt i våra storstäder ska kunna kombineras med ett hållbarhetsperspektiv.

Utmaningen som studenterna ställdes inför var hur våra storstäder kan utvecklas på ett smartare sätt i framtiden. Fokus skulle ligga på en ökad mångfald och minskad resursanvändning. De skulle även involvera människors olikheter samt mångfald som en tillgång för att öka regionernas attraktivitet.

Bland bidragen som kom in fanns många spännande idéer som sopsortering via tunnelbanesystemet och bostäder i silor samt en stad med formbara och flyttbara byggnader.

Tävlingen attraherade fler än 50 spännande tävlingsbidrag samtidigt som över 1 000 personer engagerade sig i tävlingen genom att rösta på sitt favoritbidrag.

Av dessa valdes femton ut till en finalomgång där bidragen presenterades inför en jury vid respektive tävlingsort - Stockholm, Göteborg och Malmö. Efter engagerande presentationer av alla inblandade finalister utsågs tre vinnarbidrag.

I Malmö vann Viktor Stojanovski som studerar vid Lunds Tekniska Högskola med bidraget Den levande staden.

– Det vinnande bidraget är både väl genomtänkt och genomförbart och det kommer att bli en spännande utmaning för alla samhällsbyggare. Bidraget utmanar oss att tänka i nya banor och vi blev alla inspirerade att redan börja arbeta på detta sätt. Vi kan se oss i dessa miljöer som beskrevs på ett inspirerande sätt och vi ser att detta är helt rätt steg att ta för att nå tillväxt och hållbarhet för en stad som Malmö för att fortsätta skapa nya boende och arbetsmiljöer, säger Tomas Roos, teknikansvarig på Skanska Öresund och juryns ordförande.

Tävlingen genomförs i samband med Skanska Framtidsdagar som även delar årets tema: hållbarhet och mångfald som regionala tillväxtmotorer.


– Syftet med tävlingen var att samla idéer och visioner för tillväxt med ett tydligt hållbarhetsperspektiv och skapa engagemang hos studenterna. Vi låter dessutom vinnarna presentera sina bidrag inför en samlad grupp politiker och beslutsfattare inom stadsutveckling som ett intressant inspel inför diskussionerna med regionens främsta debattörer, säger Tomas Roos.
 
Presentationen skedde igår på Skanskas Framtidsdag i Malmö Högskola. Förutom äran och möjligheten att presentera sin vision för regionens beslutsfattare erbjuds en studieresa till New York där man kommer att besöka några av Skanskas viktigaste byggprojekt.

För mer information och fler bidrag i Skanska Sustainable Cities Challenge 2012, vänligen besök:
http://www.skanskasustainablecities.se/

För mer information gällande Skanskas Framtidsdag, vänligen besök:
http://www.skanska.se/skanskasframtidsdag