c

Skanska lanserar Säkra Snickaren

Pressmeddelande 2014-05-07 08:30 CET

Hela åtta av tio svenskar anser sig vara säkerhetsmedvetna men samtidigt har fyra av tio skadat sig i samband med hemmafix. Det visar en ny undersökning som Skanska har genomfört. Skanska lanserar nu en serie korta instruktionsfilmer där skyddsombudet Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson ger handfasta tips på hur man renoverar säkert hemma.

Rikard Andersson

Allt fler gör renoveringar på egen hand i hemmet. Något som kan få allvarliga konsekvenser om man inte har koll på säkerheten. Enligt en ny Sifo-undersökning från Skanska visar det sig att hela 40 procent har skadat sig vid renoveringar. Närmare sju av tio, 68 procent, uppger också att de har misslyckats med hemmafixet.

För att vägleda landets hemmafixare till säkra renoveringar lanserar Skanska profilen Säkra Snickaren: en serie video-tutorials där Skanskas huvudskyddsombud Rikard Andersson visar hur man arbetar säkert under olika renoveringsmoment. Bland annat kommer Rikard att gå igenom vad man ska tänka på när man arbetar på höga höjder och hur man hanterar elverktyg säkert.

Rikard har arbetat över 40 år i byggbranschen. Han har länge reagerat på att säkerhet sällan diskuteras i exempelvis inredningsprogram på TV och vill nu belysa vikten av att tänka på säkerheten när man renoverar i hemmet.

– Många olyckor skulle kunna undvikas om fler hade koll på de användbara knep som jag lär ut i de olika filmerna. På Skanskas byggarbetsplatser brukar vi säga att man ska ”jobba säkert eller inte jobba alls”. Det vill vi att alla hemmafixare ska lägga på minnet när de får renoveringsfeeling i sommar, säger Rikard Andersson, skyddsombud på Skanska.

Säkra Snickaren är en del av Skanskas globala satsning Safety Week. Under en vecka är fler än en kvarts miljon människor i 18 länder involverade i aktiviteter om hur säkerheten på arbetsplatsen kan förbättras. Skanska Safety Week är världens största satsning på arbetsmiljö som genomförs av ett företag.

– Skanska har stor erfarenhet av säkerhetsarbete på byggarbetsplatser världen över. Med Säkra Snickaren delar vi med oss av denna kunskap genom att applicera vårt säkerhetstänk i samband med hemmafix, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska.

Säkra Snickaren kommer att släppas i olika avsnitt under våren med start under Safety Week, 5 – 11 maj. Du hittar Säkra Snickaren på Skanskas webb: www.skanska.se/sakrasnickaren

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes via TNS Sifo med ett riksrepresentativt urval över hela landet med 1 001 respondenter. Undersökningen är genomförd i maj 2014.

Om Rikard ”Säkra Snickaren” Andersson:
Ålder: 50 år
Familj: Sambo och fyra barn
Sysselsättning: Huvudskyddsombud på Skanskas projekt Nya Karolinska Solna
Bakgrund: Rikard har arbetat i byggbranschen sedan 1980 och är i grunden betongarbetare. Han har arbetat 13 år på Skanska och brinner för att få fler att förstå vikten av säkerhet, både på arbetsplatsen och vid renoveringar i hemmamiljö.