c

Pressmeddelande: Skanska säljer två miljöriktiga vårdboenden i Uppsala och Burlöv till KPA Pension

Pressmeddelande 2010-10-26 08:30 CET

Skanska säljer två egenutvecklade vårdboenden i Uppsala och i Burlöv utanför Malmö till KPA Pension. Båda projekten genomsyras av miljöriktigt tänkande vilket är en viktig drivkraft bakom KPA Pensions investering i boendena.

Affären omfattar vårdboendet Löten i Uppsala och Boklunden i Arlöv i Burlövs kommun utanför Malmö och genomförs under fjärde kvartalet i år. Löten består av 70 bostäder och omfattar 6 000 kvm. Projektet stod klart i januari 2010 och boendet hyrs av Uppsala kommun enligt ett 20-årigt hyresavtal.

Boklunden väntas bli Sveriges första LEED-certifierade vårdboende när det står klart i augusti 2011. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) är ett internationellt miljöklassningssystem och Skanska siktar på att nå minst LEED Gold, den nästa högsta nivån. Fokus ligger bland annat på energieffektivisering och på att välja miljöriktiga material och skapa en god inomhusmiljö.

Boklunden omfattar 69 bostäder om tillsammans 5 900 kvm och är uthyrt till Burlövs kommun på ett 20-årigt kontrakt.

– Vi ser ett stort intresse runt om i landet för moderna, miljöriktiga vårdboenden. Boklunden är först i Sverige med en tydlig, internationellt gångbar miljömärkning och vi räknar med att det kommer att följas av fler projekt. Den här affären visar att långsiktiga investerare prioriterar den typen av fastigheter, säger Gunnar Hagman, chef för kommersiell projektutveckling i Skanska Sverige.

– Vi är glada över att kunna köpa två utmärkta fastigheter som två av våra kunder, Uppsala kommun och Burlövs kommun, ska använda till moderna vårdboenden. Detta sprider våra risker och kommer att gynna våra pensionssparare i framtiden, säger Lars-Åke Vikberg, VD, KPA Pension.

I enlighet med Skanskas informationspolicy uppges inte köpeskilling eller försäljningsvinst för kommersiella utvecklingsprojekt under uppförande.