c

Nästan hälften av svenskarna slarvar med cykelhjälm

Pressmeddelande 2013-08-21 09:00 CET

När svenskarna listar de mest riskabla aktiviteterna i vardagen hamnar bilkörning i topp följt av att cykla. Det visar en färsk undersökning som Skanska låtit genomföra. Samtidigt har hela 43 procent skippat cykelhjälmen under det senaste året och var sjätte person har lyssnat på hög musik i hörlurar under cykelturen.

Att köra bil toppar listan över de aktiviteter som svenskarna anser vara de mest riskfyllda i deras vardag. Det anser nästan hälften (48 procent) av svenskarna. Att cykla kommer på en andra plats (21 procent). Det visar en ny undersökning som Skanska låtit TNS Sifo genomföra.

Undersökningen visar samtidigt att nästan varannan svensk har struntat i att använda cykelhjälm det senaste året. Sämst på att ta på sig hjälmen är personer boende i övre Norrland. Här är det hela 59 procent som gett sig ut på en cykeltur utan att ta på sig hjälmen.

¬– Det är lite motsägelsefullt att nästan häften av svenskarna har cyklat utan hjälm när så många tycker att detta är en riskfylld aktivitet. Det visar att många är medvetna om risken men inte alltid tar den på fullt allvar, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska.

Fler än var sjunde svensk har också cyklat mot rött ljus och 17 procent har lyssnat på hög musik i hörlurar under cykelturen. Främst är det personer i de yngre åldersgrupperna som cyklar och lyssnar på musik samtidigt. Var tredje person i åldern 16-34 har gjort detta någon gång under det senaste året.

– Att göra flera saker samtidigt är riskfyllt oavsett om det gäller i hemmet, i trafiken eller på arbetsplatsen. Många gånger kan multi-tasking få oss att tappa fokus och befinner man sig ute i trafiken är det lätt att man skadar sig själv eller andra om man inte är uppmärksam, säger Per Åkerman, arbetsmiljödirektör på Skanska. 

I syfte att få fler svenskar att reflektera över sitt säkerhetsbeteende i vardagen har Skanska tagit fram Säkerhetskollen – ett Facebook-test där man får reda på vilken riskpersonlighet man är. Gör testet här: https://sakerhetstestet.se/kollen.