c

Växjös grönaste radhus byggs i Vikaholm

Pressmeddelande 2014-04-28 09:00 CET

Nu påbörjar Skanska byggandet av 21 bostadsrättsradhus i Vikaholm, söder om Växjö. Det blir landets första radhuskvarter som byggs enligt Netto Nollenergi, vilket innebär att husen ska generera lika mycket el som de förbrukar under ett år.

Vikaholm

De energismarta husen borgar för låga energikostnader för de boende. Genom solceller på taken produceras miljövänlig el och med en satsning på bergvärme kan uppvärmningskostnaderna hållas nere under vinterhalvåret. Husen utrustas med pumpar som även kan leverera kylning till husen under varma sommardagar. Målsättningen är att husen ska producera mer el än vad som behövs för uppvärmning, varmvatten och fastighetsel. Överskottsel under sommarhalvåret kan säljas på energimarknaden.

– Det är väldigt glädjande att kunna erbjuda Växjöborna en ny typ av boende som vänder sig till en bred målgrupp med intresse av att bo i en ny hållbar stadsdel. För oss som strävar efter att vara ledande inom grönt byggande är det spännande att vara först ut med denna miljö- och energisatsning som rimmar väl med Växjös strävan att vara Europas grönaste stad, säger Lars Hedvall, distriktschef, Skanska Sverige AB.

Stadsdelen Vikaholm ligger intill Södra Bergundasjön och nära goda rekreationsmöjligheter i form av löpslingor, idrottsplatser, golfbana och simhall. Närmaste centrum är Teleborg med affärer, vård och service. Teleborg erbjuder också förskolor och skola.

Försäljningen av radhusen i Vikaholm inleddes före jul. Intresset har varit stort och över hälften av radhusen är redan sålda. Byggnadsarbetena är påbörjade och husen ska vara färdiga för i februari 2015.

Kontakter

Kontakta: Lars Hedvall, Projektchef Byggherre
Telefon 0104488085