c

Premiär för klimatsmarta stadsradhus i Limhamn

Pressmeddelande 2011-10-21 09:40 CET

Skanska satsar vidare på utvecklingen av Limhamns Sjöstad. Nu är det premiär för kvarteret Barken med 27 klimatsmarta stadradhus som håller för framtiden.

Stadsradhus, Limhamns Sjöstad

Skanska följer upp de tidigare satsningarna med Uniqhus och flervåningshus i Limhamns Sjöstad genom ett kvarter med moderna stadsradhus i kvarteret Barken.

Husen har ritats av Joakim Kaminsky på arkitektbyrån Kjellgren Kaminsky och har fått en arkitektur som bygger på den råa charmen från Limhamns industriella era med vackra, teglade stadsradhus i två eller tre plan.

Joakim Kaminsky har en bakgrund som passivhusarkitekt, vilket går igen i kvarteret Barken där flera av de tekniska lösningarna är hämtade direkt från passivhuskonceptet.

– Inom kvarteret Barken har vi haft energitänket med oss från första början och därför har vi kommit ned i värden i husen på 55 kwh/m2,år vilket är 50 % bättre än lagkravet. Inspirationen till husen är hämtad från Limhamns industriella arv, men vi har använt oss av en modern, grön, byggteknik, säger Joakim Kaminsky.

De kompakta huskropparna med extra tjocka väggar minskar energianvändningen och ger ett behagligt inomhusklimat, samtidigt som ventilationssystemet återvinner värmen i frånluften. I stadsradhusen kan man även enkelt mäta sin egen förbrukning av el och värme för att kunna påverka sina kostnader. 

– Passivhustekniken tillsammans med de energisnåla vitvarorna och de miljömärkta materialvalen gör stadsradhusen i Limhamns Sjöstad till de mest klimatsmarta vi har byggt, säger Magnus Björkander, projektutvecklare på Skanska Nya Hem.

Malmö - Limhamn - Öresund
Limhamns Sjöstad kommer att vara en öppen och levande stadsdel med ett naturligt liv och rörelse för både barn och vuxna – även för de som inte bor i Limhamns Sjöstad. Detta kommer bland annat att göras möjligt med en stor park och den nyrenoverade kajen.

– Skanska och Malmö stads storsatsning gör att Limhamns Sjöstad på allvar binder samman Malmö med Limhamn och Öresund. I och med framväxten av Limhamns Sjöstad fram kan vi dessutom öppna upp en mycket vacker del av staden som varit avstängd under många år, säger Magnus Björkander.

Kvarteret Barken i Limhamns Sjöstad kommer att bestå av totalt 27 stadsradhus. Storleken på husen kommer att variera från 131-168 kvadratmeter fördelat på 4-7 rum i två eller tre plan.

För mer information, var vänlig se
www.skanska.se/barken