c

Skanska startar ny etapp av ombyggnaden av Brogården i Alingsås till passivhus

Pressmeddelande 2010-11-22 09:15 CET

Skanska påbörjar nu den fjärde etappen av den omfattande ombyggnaden av miljonprogramsområdet Brogården i Alingsås.  Projektet omfattar fyra huskroppar och innebär att hyreshusen byggs om enligt passivhusteknik.

Kund är kommunala Alingsåshem som med projektet fortsätter att ta ett helhetsgrepp för att göra Brogården till ett modernt bostadsområde som präglas av såväl ekologisk hänsyn som av social och ekonomisk hållbarhet. Uppdraget uppgår till 68 miljoner kronor och genomförs som ett partneringsamarbete. Ombyggnaden av den fjärde etappen ska stå färdig i februari 2012.

Genom att bygga husen energieffektivt med täta välisolerade väggar och med hög värmeåtervinning minimeras värmeförlusterna, vilket leder till att miljöbelastningen minskar och driftkostnaderna sjunker.

Skanska har tidigare renoverat sex av Brogårdens totalt 16 hyreshus i Alingsås. De första hyresgästerna flyttade in de nyrenoverade husen i januari 2009.

– Brogården är ett pilotprojekt som väckt stort intresse i media och hos

allmänheten. Vi har haft över 600 studiebesök från när och fjärran under de tre första etapperna, inkluderat kungaparet, kronprinsessparet och statsministern. Det är det roligaste projektet jag varit på under alla mina år på Skanska, säger Martin Jorlöv, projektchef på Skanska.

Renoveringen av husen i etapp 4 kommer att sysselsätta ett 50-tal personer. Som ett led i grönt byggande kommer Skanska under byggtiden att arbeta utifrån konceptet Grön Arbetsplats där bland annat belysning, uppvärmning och annan energianvändning anpassas för att vara så låg som möjligt. Dessutom ställs miljökrav på fordon och kemiska produkter, flaskvatten blir kranvatten och mycket annat.

 

Kontakter

Kontakta: Martin Jorlöv, Projektchef
Telefon +46104486018