c

Varannan boende önskar sig ett bageri i huset

Pressmeddelande 2014-02-24 08:30 CET

Gärna nybakat eller en fika, men inga drinkar. Så kan slutsatserna av en ny undersökning från Skanska sammanfattas. Resultatet visar att personer som är intresserade av att köpa en bostadsrätt helst ser att husets bottenvåning nyttjas till serviceverksamhet. Allra helst vill man ha ett bageri, ett café eller en matbutik på nedersta våningen.

Doften av nybakat bröd, ett mysigt ställe att dricka kaffe på och närhet till en matvarubutik. När svenskarna själva får välja vad de helst ser på bottenvåningen i flerfamiljshuset hamnar ett bageri högst upp på önskelistan följt av matbutik och café. Det framkommer i en ny undersökning om boendemiljö som Skanska har genomfört.

– Många drömmer om att kunna köpa rykande färskt bröd på morgonen direkt i huset. Vi vet också att det är ett stort plus när man köper bostad att matbutik och annan service finns i boendeområdet. När vi bygger nya bostäder försöker vi alltid att tillgodose de behov som finns och skapa en trivsam omgivning. I Skanskas nyproduktionsprojekt ”Snöflingan” har vi exempelvis både ett gym och en närlivsbutik på bottenvåningen, säger Ilona Hobor, ansvarig för konsumentinsikt på Skanska.

Samtidigt som man gärna önskar sig ett trevligt ställe att fika på så är det betydligt färre som uppskattar att ha en bar eller pub längst ned i huset. Mer än sex av tio uppger att en bar eller en pub är verksamheter som de inte vill ha på bottenvåningen. Mindre populärt är också Systembolaget följt av förskola/skola och restaurang.

Däremot är de senare verksamheter man gärna vill ha i sitt närområde även om man inte vill ha dem i det egna huset. En av fyra uppger till exempel att man vill ha en restaurang i närområdet och en av fem tillfrågade vill ha förskola eller skola i närområdet.

Hela 45 procent av de tillfrågade i undersökningen uppger att de helst ser att bottenvåningen i bostadshuset nyttjas som lokaler för serviceinrättningar eller företag. Var fjärde, 26 procent, anser istället att nedersta våningen bör användas till bostäder.

Topplista – Serviceverksamheter man helst vill ha på bottenvåningen:
1. Bageri: 47 %  
2. Matbutik: 37 %
3. Café: 37 %
4. Jouröppen butik/närlivs: 27 %
5. Apotek: 26 %

Topplista – Serviceverksamheter man inte kan tänka sig på bottenvåningen:
1. Pub/bar: 63 % 
2. Systembolag: 54 %
3. Förskola/skola: 40 %
4. Restaurang: 38 %
5. Vårdcentral: 20 %


Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd i december 2013 via Skanskas Bopanel och bland intressenter. Totalt har 2003 personer besvarat undersökningen.