c

Sjisjka vindkraftspark nominerad till Årets bygge

Pressmeddelande 2012-11-26 09:00 CET

Sjisjka vindkraftspark, en av de största landbaserade parkerna i Sverige, är nominerad till Årets bygge 2012. Parken består av 30 verk och årsproduktionen motsvarar elförsörjningen till 43 000 hushåll.

30 vindkraftverk, 130 meter höga, har byggts på en otillgänglig plats, i ett kargt klimat med extremt kort byggsäsong och stränga miljökrav. Utmaningarna har lösts med ett gott samarbete och unika lösningar.

Vindkraftsparken samägs av Skanska, Jämtkraft och O2 i företaget Sjisjka Vind AB, Skanska äger 50 procent och de andra 25 procent vardera.

– Vi är mycket glada för nomineringen och över all positiv uppmärksamhet. Visionen har varit att bygga och att driva Sjisjka i samspel med naturen och att projektet ska vara en förebild för hur man med liten miljöpåverkan skapar förnybar energi i en känslig fjällmiljö. Vi är stolta leverantörer av framtidens energi och vi kommer varje år att producera 200 GWh grön el, säger Fredrik Björckebaum, vd på Sjisjka Vind AB.

Sjisjka vindkraftspark är ett av 20 projekt som har nominerats till Årets Bygge 2012 av tidningen Byggindustrin. Tidningen kommer att i en lång artikelserie presentera samtliga nominerade projekt, och i början av mars tar en jury vid och korar det vinnande projektet. Läs mer på: www.aretsbygge.se/nominerade/sparig-logistik-tillgang-nar-fjallet-ble__25