c

Skanska hyr ut 1 100 kvm i Göteborgs klimatsmarta kontorshus Gröna Skrapan

Pressmeddelande 2011-05-03 09:00 CET

Skanska har tecknat ytterligare hyreskontrakt om cirka 1 100 kvm i det energisnåla och miljöriktiga kontorshuset Gröna Skrapan i Göteborg.

Gröna Skrapan är ett resultat av ett prioriterat miljöarbete inom Skanska. Kontorshuset innehåller flertalet miljöfördelar och klimatsmarta lösningar, vilka medför en besparing på 3 000 000 kWh som motsvarar 3 miljoner kronor varje år.  Även Skanskas verksamheter i Göteborg har sina lokaler i de energieffektiva lokalerna.

De 1 100 kvm är fördelade på fyra företag och hyreskontrakt. 400 kvm hyrs av IT företaget Qbranch som hjälper företag som behöver en outsourcing av IT dygnet runt, servicedrift, kapacitetstjänser samt konsultativa specialtjänster. Ytterligare ett IT företag har tecknat kontrakt med Skanska och flyttar in i sina 400 kvm den 1 juli, och det är Affecto. De finns representerade på den nordiska och baltiska beslutsstödsmarknaden. Ytterligare 200 kvm kommer att hyras av Madeo Sourcing Group och de flyttar in den 1 juni. Madeo erbjuder effektiva och innovativa lösningar för inköp av konsulttjänster

Även Holmens Spelklubb har tecknat kontrakt med Skanska och flyttar in den 1 juni. Holmens Spelklubb hyr cirka 90 kvm och lokalerna kommer att användas för kioskändamål.

– Anledningen till att våra hyresgäster har valt Gröna Skrapan är såklart den tydliga miljöprofilen, dess goda läge och lokalernas utformning. Miljöfrågan ser vi är en allt viktigare fråga för företagens ledningsgrupper och har även blivit en varumärkesfråga. Det gläder oss och visar att vår ambition med vår gröna resa inom Skanska är rätt och riktig, och är vad våra kunder efterfrågar, säger Mats Dynevik, marknadschef på Skanska Fastigheter Göteborg. 

Skanskas nya kontorshus Gröna Skrapan var först ut i Norden med en precertifiering på den allra högsta nivån, Platinum, enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED. LEED som står för ”Leadership in Energy and Enviromental Design” är ett internationellt system för miljöcertifiering av byggnader. Resursanvändning, byggnadens läge, utformning och inomhusklimat samt minimering av energiförbrukning och avfall ligger till grund för en LEED-klassificering. Dessutom är Gröna Skrapan det första kontorshuset i Göteborg som uppfyller kraven för EU GreenBuilding-märkning. Det innebär att husets energianvändning blir minst 25 procent lägre än vad som föreskrivs i Boverkets normer för nybyggda fastigheter.

Gröna Skrapan omfattar 17 000 kvm och har ett mycket bra läge intill E6/E20 med kort restid till Landvetter flygplats, bra kollektivtrafik och med bland annat Liseberg, Ullevi, Scandinavium och Svenska Mässan på promenadavstånd. Huset på Johan på Gårdas Gata är 16 våningar högt och har cirka 150 parkeringsplatser inrymda under mark.

Skanska Kommersiell Utveckling Norden initierar och utvecklar fastighetsprojekt inom kontor, logistik och affärshus. Kontorsverksamheten är koncentrerad till de tre storstadsregionerna i Sverige, Köpenhamnsregionen i Danmark, Helsingfors i Finland samt Oslo i Norge. Utvecklingen av logistik- och volymhandelsfastigheter bedrivs på strategiska orter i Sverige, Danmark och Finland.

Kontakter

Kontakta: Mats Dynevik, Uthyrnings- och marknadschef
Telefon +46104484443
Kontakta: Mia Trahn, Kompetensutvecklare
Telefon +46104484440